HÚSMÁRTÁSOS LASAGNE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár

Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, húsdaráló, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, reszelő, séfkés, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, darálás, előfőzés, felengedés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, lerakás/rétegezés, nyújtás, párolás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg vaj
10 dkg reszelt parmezán sajt
7 és fél dkg mozzarella sajt
A mártáshoz:
35 dkg darált marhahús
35 dkg borjúmirigy
4 db paradicsom
4 evőkanál fehérbor
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj
10 dkg szalonna

vagy

10 dkg nyers sonka
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tésztához:
40 dkg búzaliszt
4 db tojás
3 evőkanál fehérbor
5 dkg sertészsír
1 csipet só
15 dkg búzadara

Elkészítés:

1. A borjúmirigyet két órán át hideg vízben áztatjuk, majd megfőzzük, megtisztítjuk, felvágjuk. Nagyobb serpenyőben az olajat a vajjal felforrósítjuk, üvegesre pároljuk benne a megtisztított, apróra vágott hagymát. A darált húst és a finomra vágott sonkát beletesszük, 10 percig alacsony lángon együtt sütjük. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot, a szerecsendiót, sót, borsot, és kis lángon kb. egy órán át főzzük. Beletesszük a húsmártásba a mirigyet, öt percig együtt pároljuk.

2. A tésztához a lisztet munkafelületre szitáljuk. Rászórjuk a sót, a búzadarát, a közepébe mélyedést nyomunk, Ebbe kerül a tojás, a zsír és a bor, amivel rugalmas tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk, nedves ruhába burkoljuk, és 30 percig állni hagyjuk. A tésztát vékonyan kinyújtjuk, széles, kb. 10 cm hosszú lapokra vágjuk, bő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük, és jól lecsepegtetjük.

3. Vajjal kikenünk egy tűzálló formát. Az aljára terítünk egy réteg lasagnét. Kevés húsos mártást öntünk rá, megszórjuk reszelt parmezán sajttal, néhány szelet mozzarella sajtot helyezünk rá. Erre ismét egy sor tésztalap kerül. Addig ismételjük, amíg minden hozzávaló elfogy. A legfelső réteg sajt legyen. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor