HÚSMÁRTÁSOS LASAGNE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A borjúmirigyet két órán át hideg vízben áztatjuk, majd megfőzzük, megtisztítjuk, felvágjuk. Nagyobb serpenyőben az olajat a vajjal felforrósítjuk, üvegesre pároljuk benne a megtisztított, apróra vágott hagymát. A darált húst és a finomra vágott sonkát beletesszük, 10 percig alacsony lángon együtt sütjük. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot, a szerecsendiót, sót, borsot, és kis lángon kb. egy órán át főzzük. Beletesszük a húsmártásba a mirigyet, öt percig együtt pároljuk.
2. A tésztához a lisztet munkafelületre szitáljuk. Rászórjuk a sót, a búzadarát, a közepébe mélyedést nyomunk, Ebbe kerül a tojás, a zsír és a bor, amivel rugalmas tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk, nedves ruhába burkoljuk, és 30 percig állni hagyjuk. A tésztát vékonyan kinyújtjuk, széles, kb. 10 cm hosszú lapokra vágjuk, bő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük, és jól lecsepegtetjük.
3. Vajjal kikenünk egy tűzálló formát. Az aljára terítünk egy réteg lasagnét. Kevés húsos mártást öntünk rá, megszórjuk reszelt parmezán sajttal, néhány szelet mozzarella sajtot helyezünk rá. Erre ismét egy sor tésztalap kerül. Addig ismételjük, amíg minden hozzávaló elfogy. A legfelső réteg sajt legyen. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.