LASAGNE ALLA MARINARA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: filéző kés, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, filézés, kikeverés, lerakás, pirítás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg nyers, darabolt garnélarák
45 dkg lebőrözött, kockára vágott ördöghalfilé
20 dkg lasagne
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 dkg vaj
25 dkg szeletelt erdei gomba
8 és fél dl besamelmártás
40 dkg darabolt konzervparadicsom
1 evőkanál friss, apróra vágott turbolya
1 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A mártáshoz egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Beletesszük a garnélahúst és a halat, és közepes tűzön 3-5 percig pirítjuk, amíg a garnéla rózsaszínű lesz. Egy szűrőkanállal kiszedjük a garnélát, és félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a gombát, és 5 percig pirítjuk, majd a halat és a gombát is a rákhús mellé szedjük.

2. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A halkeveréket belekeverjük a besamelmártásba. Sóval, borssal ízesítjük. A paradicsomot, a turbolyát, a bazsalikomot, a halmártást és a nem előfőzendő lasagne lapokat rétegesen lerakjuk egy nagy tűzálló tálba. Az utolsó réteg halas mártás legyen. Meghintjük a parmezán sajttal.

3. A sütőben 35 percig sütjük, hogy a teteje aranybarna legyen. Forrón tálaljuk.

BESAMELMÁRTÁS

2 evőkanál vaj
4-5 dkg liszt
3 dl meleg tej
2 evőkanál apróra vágott hagyma
5 szem durvára tört fehér bors
2 szál durvára vágott petrezselyemzöld
1 ág darabolt kakukkfű
ízlés szerint só
csipet frissen reszelt szerecsendió

A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.