ZÖLD LASAGNE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, főzés, hámozás, lerakás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás
Adag: 6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A mártáshoz egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat a vajjal. A vöröshagymát, a szárzellert és a szalonnát keverve 5 percig sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a darált marhahúst, és 3 percig együtt sütjük. Csökkentjük a lángot, és 10 percig kevergetve pirítjuk.
2. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, a lisztet, és 1-2 percig főzzük. Beleöntjük a paradicsomot, a húslevest meg a bort, és keverve felforraljuk. Sóval, borssal, oregánóval és szerecsendióval ízesítjük. A darált húsos keveréket közepes tűzön 50-60 perc alatt sűrűre főzzük, időnként megkeverjük.
3. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. Az aljára vékony réteg húsos mártást öntünk, amire egy rétegben a nem előfőzendő lasagne-lapokat terítünk. Erre egy réteg besamel-, illetve húsmártás kerül, amit tésztalapokkal fedünk be. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a elfogynak. Az utolsó réteg besamelmártás legyen.
4. Reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és a sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Zöld- vagy paradicsomsalátával, esetleg olajbogyóval tálaljuk.
BESAMELMÁRTÁS
A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
PARADICSOMSALÁTA
1. A fokhagymát csipetnyi sóval, borssal és az ecettel összekeverjük. Vékony sugárban, közben élénken keverve, az olajat beleöntjük, hogy sűrű, opálos legyen.
2. A paradicsomot kicsumázzuk, majd vékony cikkekre vagy szeletekre vágjuk. Körkörösen tálra fektetjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a hagymával meg az összevagdalt bazsalikommal megszórjuk.
3. A mártással meglocsolva bazsalikomlevelekkel díszítjük, és tálalásig jégben tartjuk.