CUKKINI-„LASAGNE” TŐKEHALLAL LASAGNES DE COURGETTES AU CABILLAUD Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, felfújtforma, kés, keverőtál, lábas, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, előfőzés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, lerakás, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Főzzük a tőkehalat 8 percig a halalaplé felében, majd vegyük ki, tegyük félre hűlni. Finom lyukú szűrővel szűrjük át a levét. Tisztítsuk meg, daraboljuk fel a tőkehalat.
2. Forraljuk fel a tejet a maradék hallével. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, és fakanállal keverjük el. Amint felhabzik, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés közben apránként adjuk hozzá a tejjel elkevert hallét.
3. Tegyük vissza a tűzre, keverjük hozzá a szardellafilét, sózzuk, borsozzuk. Mossuk és szárítsuk meg a cukkinit, majd vágjuk hosszában vékony szeletekre. Dörzsöljük be egy felfújtforma belsejét fokhagymával, és kenjük ki vajjal. Az így előkészített forma alját béleljük ki cukkini szeletekkel. Erre tegyünk egy réteg tőkehalhúst, öntsünk rá besamelmártást, és hintsük meg reszelt parmezánnal. Addig folytassuk a rétegezést, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. Ügyeljünk, hogy a legfelső réteg cukkini legyen.
4. A tetejére szórjunk parmezán sajtot. Az így előkészített „lasagnét” 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg 15-20 perc alatt.
HALALAPLÉ
A halfejekből, csontokból, uszonyokból és apró halakból erős alaplevet főzünk.
Az étel jellegétől függően kell fűszerezni. Halléhez hagymával, halmártáshoz, esetenként fehér húsú halakhoz citromlével vagy fehérborral.
Olyan hosszan főzzük, hogy a halfejek szétfőjenek és a lé kocsonyásodjon, majd leszűrjük.