PENNE TEJSZÍNES TENGERI MÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, séfkés, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, fésűkagyló tisztítása, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, préselés, rák előkészítése, szűrés, zúzás
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A rákot megtisztítjuk, kierezzük, a halfilét 3 cm-es kockákra vágjuk. A kagylót megtisztítjuk, a lazacot csíkokra vágjuk (1. kép).
2. Felforraljuk a tyúkhúslevest, beletesszük a rákot, és kb. 1 perc alatt rózsaszínűre főzzük. A levesből kivesszük. Beletesszük a halat, ezt is ugyanúgy 1 percig főzzük, ha kifehéredik, kivesszük. Ugyanezt megismételjük a kagylóval. A levest és a kifőtt tengeri ételeket félretesszük.
3. Felolvasztjuk a vajat, majd a hagymát és a fokhagymát, és közepes tűzön üvegesre pároljuk.
4. Felöntjük a húslevessel (2. kép), tejszínnel és a citromlével, majd felforraljuk. További 5 percig főzzük, amíg a mártás kb. a felére besűrűsödik.
5. Közben forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük a pennét, és leszűrjük.
6. A tenger gyümölcseit a mártásba tesszük (3. kép), összemelegítjük, majd a tűzről levéve gyorsan belekeverjük a felvert tojássárgáját és a bazsalikomot (4. kép). A mártást a forró tésztára öntve, azonnal tálaljuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.