RÉSZEGES ALMA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hűtés, kimagozás, préselés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 nagyobb hámozott, cikkekre vágott alma
2 és fél dl fehérbor
10 dkg mazsola
1 kisebb csíkokra vágott, héja narancs
1 db csíkokra vágott, héja citrom
1 darabka fahéj
másfél dl víz
1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

1. A jól megmosott mazsolát annyi meleg vízben áztatjuk, hogy ellepje, és megduzzadni hagyjuk.

2. A bort a vízzel, a fahéjdarabkával, a citromlével, a citrom- és narancshéjjal felforraljuk. Az almacikkek felét belerakva kb. 5 perc alatt üvegesre főzzük.

3. Az almát szűrőlapáttal üvegtálba átszedjük, és a mazsolát a boros almalébe rakjuk. Az alma másik felét is beletesszük, 5 percig főzzük, és a levével együtt a tálba töltjük.

4. Kihűtjük, majd a tálat letakarva 2-3 órára hűtőbe állítjuk. Tálalás előtt a fahéjat kidobjuk belőle.

Ősszel vagy télen a részeges almát melegen, édes tejszínhabbal is kínálhatjuk.
A gyümölcsfélét kedvünk szerint váltogathatjuk, így készülhet szilvából, őszibarackból, kopaszbarackból, körtéből, esetleg ezek keverékéből.