ERDEI GOMBÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: fazék, kés, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, fonnyasztás, hámozás, pirítás, reszelés, gyalulás, szikkasztás, szűrés
Adag: 6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A szárított gombát hőálló tálba tesszük, annyi forrásban levő vizet öntünk rá, hogy ellepje, és 30 percig áztatjuk. Óvatosan kiszedjük, és leitatjuk róla a vizet. Az áztatóvizet papírfilteren átszűrjük, és félretesszük.
2. A friss gombát (vegyesen, pl. vargánya, tinóru, szegfűgomba, vagy rókagomba) megtisztítjuk, tisztára töröljük – ha nagyok, félbevágjuk vagy szeleteljük. Nagy serpenyőben felhevítünk 3 evőkanál olajat. A friss gombát 1-2 percig keverve pirítjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát a beáztatott gombával, gyakran kevergetve 2 percig pirítjuk, majd áttesszük egy tálba.
3. A serpenyőben felhevítjük a maradék olajat a vaj felével, és a vöröshagymát közepes lángon, kevergetve, üvegesre pirítjuk benne. Takaréklángon hozzáadjuk a rizst, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a rizsszemek áttetszővé válnak. Hozzáöntjük a vermutot, és 1 percig kevergetjük.
4. Merőkanalanként hozzáadjuk a forrásban lévő alaplét. Közepes lángon kevergetjük, és az újabb adag alaplét csak akkor öntjük hozzá, amikor a rizs az előzőt már felszívta. Körülbelül 20 perc alatt a rizs krémessé válik, és az összes alaplét magába szívja. Sóval, borssal ízesítjük.
5. A rizottóhoz adjuk a gomba áztatólevének a felét és a félretett gombát. Utóízesítjük, és ha kell, kevés áztatólét keverünk még hozzá. A gombás rizottót levesszük a tűzről, belekeverjük a maradék vajat, a reszelt parmezánt és az aprított petrezselymet. Azonnal tálaljuk
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.