ALMÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, feljavítás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagyobb zöldalma
40 dkg gömbölyű szemű rizs

vagy

40 dkg rizottórizs
½ csokor petrezselyem
5 dkg vaj
5 dl zöldségalaplé
5 dl száraz fehérbor
6 evőkanál tejszín
1 fej hagyma
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A meghámozott almát felaprítjuk, tálba tesszük és felöntjük a borral. 20 percig áztatjuk.

2. A vaj felét lábosban megforrósítjuk. Beletesszük a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.

3. A hőmérsékletet közepesre emeljük, és a lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk az almát, felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük.

4. A rizottóba tálalás előtt belekeverjük a tejszínt és a maradék vajat. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

ZÖLDSÉGERŐLEVES

1 db cukkini
2 szál póréhagyma
1 kisebb kockára vágott zellergumó
1 db burgonya
1 szál karikára vágott fehérrépa
2 szál karikára vágott sárgarépa
20 dl víz
1 db babérlevél
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 fej kockára vágott hagyma
2 db hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.

3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.

4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.