A PÁPA SÜLT RIZOTTÓJA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, sütő, sütőforma, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg csirkemáj
40 dkg gömbölyű szemű rizs

vagy

40 dkg rizottórizs
4 evőkanál olívaolaj
4 dkg vaj
½ dl száraz fehérbor
10 dl marhahúsleves
6 dkg reszelt parmezán sajt
1 fej hagyma
50 dkg paradicsom
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A vaj felét lábosban megforrósítjuk. Beletesszük a kockára vágott hagymát, és 3 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott csirkemájat, és körös-körül megpirítjuk.

3. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.

4. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, sót, borsot, és kis lángon 15 percig pároljuk.

5. Beleszórjuk a rizst. Állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyén folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.

6. Amikor elkészült, belekeverjük a reszelt parmezán sajtot.

7. A maradék vajjal kikenünk egy 25 cm átmérőjű gyűrűformát. Belesimítjuk a májas-paradicsomos rizottót.

8. Előmelegített, 200 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. Tálra borítjuk.

Ez a recept az Örök Városból, Rómából származik, de a név eredete nem ismert.

MARHAHÚSLEVES

1 db hámozott burgonya
1 szál hámozott fehérrépa
2 szál hámozott sárgarépa
100 dkg marhacsont
100 dkg rostélyos
30 dl víz
1 fej hámozott hagyma
2 db paradicsom
igény szerint apró tészta vagy
igény szerint cérnametélt
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

1. A húst, a csontot és minden megtisztított hozzávalót fazékba teszünk. Felöntjük a vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.

2. A húsokat, a csontokat és a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.

3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.

4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.