RIZOTTÓ MONZAI MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: reszelő, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, párolás, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kolbász
30 dkg rizottórizs
1 pohár száraz fehérbor
½ fej vöröshagyma
10 dkg vaj
5 dl húsleves
5 dkg grana padano sajt

vagy

5 dkg reszelt parmezán sajt
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A kolbász bőrét lehúzzuk, húsát darabokra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a felforrósított vajban üvegesre pároljuk.

2. Beletesszük a kolbászt, lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a rizst, fakanállal állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk.

3. Felöntjük a fehérborral, összeforraljuk. Állandó keverés mellett fokozatosan annyi húslevest adunk hozzá, amennyit a rizs fel tud szívni.

4. Röviddel azelőtt, hogy a rizs megpuhul, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt parmezán vagy grana sajtot, és tálalás előtt 2-3 percig lefedve pihentetjük.

MARHAHÚSALAPLÉ

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.