RIZOTTÓ MONZAI MÓDRA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: reszelő, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, párolás, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A kolbász bőrét lehúzzuk, húsát darabokra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a felforrósított vajban üvegesre pároljuk.
2. Beletesszük a kolbászt, lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a rizst, fakanállal állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk.
3. Felöntjük a fehérborral, összeforraljuk. Állandó keverés mellett fokozatosan annyi húslevest adunk hozzá, amennyit a rizs fel tud szívni.
4. Röviddel azelőtt, hogy a rizs megpuhul, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt parmezán vagy grana sajtot, és tálalás előtt 2-3 percig lefedve pihentetjük.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.