RIZOTTÓ TÖKKEL RISOTTO ALLA ZUCCA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, burgonyanyomó, fazék, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg rizottórizs
40 dkg hámozott, kockára vágott tök
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
18 dl zöldségleves
9 dkg vaj
1 fej tisztított, apróra vágott vöröshagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint finomra reszelt szerecsendió
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A tököt meghámozzuk, kockákra vágjuk.

2. Mélyebb serpenyőben hat dkg felforrósított vajban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a tököt, puhára főzzük. Kivesszük, krumplinyomóval összetörjük, megsózzuk, visszatesszük a serpenyőbe. Belekeverjük a rizst, és tovább kevergetve egy-két percig pároljuk.

3. Fokozatosan hozzáöntjük a forró zöldséglevest, és addig fűzzük, amíg a rizs felszívja a levét, puha és krémes állagú lesz (kb. 15 perc). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a maradék vajat, a szerecsendióval, a borssal és a parmezán sajttal tálaljuk.

Hogy a rizottónk jól sikerüljön vegyük figyelembe a következőket: rövid szemű rizst válasszunk (mint pl. az olasz arborio). A vajon a hagymával kb. 2 percig pirítsuk a rizst öntsük fel a borral, s amikor azt felszívta öntsük fel 1 dl levessel (ez lehet zöldség vagy húsleves alaplé is, akár kockából készített is), gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg elpárolog. A többi levest decinyi adagokban tegyük a rizshez, gyakran kevergetve, ne egyszerre „zúdítsuk” rá). A sajtot 3-4 perccel a rizs elkészülte előtt adjuk hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.