KOLOZSVÁRI RAKOTT KÁPOSZTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, keverőtál, lábas, séfkés, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, kicsontozás, lerakás, párolás, pirítás
Adag: 4 főre
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A húst ledaráljuk. A káposztát folyó vízben átmossuk, és 3 dkg zsíron, ha szükséges, kevés folyadék (víz vagy füstölthúslé) hozzáadásával puhára pároljuk.
2. A rizst kevés zsíron megfuttatjuk, és a szokott módon megpároljuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, 4 dkg zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát, belekeverjük a húst, sózzuk, ízesítjük a borssal, és lefedve, ám gyakran kevergetve, zsírjára sütjük.
3. A kolbászt lehéjazzuk, karikára vágjuk. (Ugyanezt tesszük a kemény tojással.) A maradék zsírból 1 dekányit félreteszünk, a többivel kikenünk egy tűzálló edényt, elterítjük benne a káposzta harmadát, megtejfölözzük, rásimítjuk a hús felét, elrendezzük rajta a kolbász- (és tojás-) karikák felér, és erre tesszük a rizs felét.
A következő réteg a káposzta második harmada, majd ugyanúgy sorra a hozzávalók, mint az első rétegen. Legfölülre a maradék káposzta kerül. A megmaradt tejfölt a felső káposztarétegre simítjuk, és leöntjük a félretett, megolvasztott zsírral, melyben elkevertünk 1 mokkáskanál pirospaprikát.
4. Előmelegített, középmeleg sütőben jól átsütjük, a tetejét megpirítjuk.