KOLOZSVÁRI RAKOTT KÁPOSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, keverőtál, lábas, séfkés, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, kicsontozás, lerakás, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dl tejföl
100 dkg savanyú káposzta
50 dkg kicsontozott sertéslapocka

vagy

50 dkg kicsontozott sertésdagadó

vagy

50 dkg kicsontozott sertéstarja
15 dkg debreceni kolbász

vagy

15 dkg füstölt házikolbász
2 db keményre főzött tojás
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál pirospaprika
1 kávéskanál pirospaprika
1 fej apróra vágott vöröshagyma
15 dkg rizs
10 dkg zsír
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A húst ledaráljuk. A káposztát folyó vízben átmossuk, és 3 dkg zsíron, ha szükséges, kevés folyadék (víz vagy füstölthúslé) hozzáadásával puhára pároljuk.

2. A rizst kevés zsíron megfuttatjuk, és a szokott módon megpároljuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, 4 dkg zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát, belekeverjük a húst, sózzuk, ízesítjük a borssal, és lefedve, ám gyakran kevergetve, zsírjára sütjük.

3. A kolbászt lehéjazzuk, karikára vágjuk. (Ugyanezt tesszük a kemény tojással.) A maradék zsírból 1 dekányit félreteszünk, a többivel kikenünk egy tűzálló edényt, elterítjük benne a káposzta harmadát, megtejfölözzük, rásimítjuk a hús felét, elrendezzük rajta a kolbász- (és tojás-) karikák felér, és erre tesszük a rizs felét.

A következő réteg a káposzta második harmada, majd ugyanúgy sorra a hozzávalók, mint az első rétegen. Legfölülre a maradék káposzta kerül. A megmaradt tejfölt a felső káposztarétegre simítjuk, és leöntjük a félretett, megolvasztott zsírral, melyben elkevertünk 1 mokkáskanál pirospaprikát.

4. Előmelegített, középmeleg sütőben jól átsütjük, a tetejét megpirítjuk.

Könnyebben emészthető étel, mint a csak főzéssel készített savanyú káposzták.
Szokták sertéspörkölt darált maradékával készíteni, ilyenkor rálocsolják a pörköltlevet is.