ROPOGÓS RIZS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, séfkés, sütő, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, sütés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a fokhagymával, a vöröshagymával és a babérlevéllel 1,5 l vízben felforraljuk. A nyolc részre osztott csirkehúst és a véres hurkát hozzáadjuk, lassan puhára főzzük. A húst és a véres hurkát kivesszük, a babérlevelet eltávolítjuk. A csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük.
2. Az olívaolajat agyagtálban felforrósítjuk, a sonkát és a rizst üvegesre pároljuk benne. 1 l levest öntünk hozzá, sóval, borssal, paprikával és sáfránnyal fűszerezzük. 10 percig főzzük.
3. A véres hurkát felszeleteljük, a csirkehússal együtt a rizshez keverjük, és az egészet még 5 percig főzzük. A tojásokat felverjük, és a rizsre öntjük. A zsemlemorzsával megszórjuk, és előmelegített sütőben, 225 °C-on átsütjük, amíg a teteje megpirul.