ROPOGÓS RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, séfkés, sütő, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg csicseriborsó
1 db darabolt csirke
15 dkg véres hurka
10 dkg kockára vágott füstölt sonka
40 dkg rizs
15 dl víz
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 db tojás
½ tasak őrölt sáfrány
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 kis fej finomra aprított vöröshagyma
1 db babérlevél
3 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál édes pirospaprika
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a fokhagymával, a vöröshagymával és a babérlevéllel 1,5 l vízben felforraljuk. A nyolc részre osztott csirkehúst és a véres hurkát hozzáadjuk, lassan puhára főzzük. A húst és a véres hurkát kivesszük, a babérlevelet eltávolítjuk. A csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük.

2. Az olívaolajat agyagtálban felforrósítjuk, a sonkát és a rizst üvegesre pároljuk benne. 1 l levest öntünk hozzá, sóval, borssal, paprikával és sáfránnyal fűszerezzük. 10 percig főzzük.

3. A véres hurkát felszeleteljük, a csirkehússal együtt a rizshez keverjük, és az egészet még 5 percig főzzük. A tojásokat felverjük, és a rizsre öntjük. A zsemlemorzsával megszórjuk, és előmelegített sütőben, 225 °C-on átsütjük, amíg a teteje megpirul.

A recept eredetileg valenciai véres hurkával készül.