PLOV TÖLTÖTT CSIRKÉVEL LAVANGI PLOV Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: botmixer, kés, keverőtál, mozsár, sütő, tűzálló edény
Eljárások: áztatás, hámozás, kikeverés, sütés, töltés, turmixolás, zúzás
Adag: 4-6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A mazsolát legalább 30 percre langyos vízbe áztatjuk. A megtisztított hagymát botmixerrel pépesítjük, majd konyharuhába csavarjuk, jól kipréseljük a levét, a hagymapépet pedig tálba tesszük.
2. A diót ugyancsak pépesítjük, a mazsolával együtt a hagymapéphez adjuk, belekeverjük a szilvalekvárt (előbb félreteszünk belőle 2-3 evőkanálnyit), sóval és borssal fűszerezzük.
3. Megmossuk a csirkét, szárazra töröljük, belül-kívül sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a maradék szilvalekvárral.
4. Ezután megtöltjük az előkészített töltelékkel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt ropogós barnára sütjük. A csirkét a plov mellett tálaljuk, ízlés szerint citromszeletekkel díszítjük.
VAJAS ÉS SÁFRÁNYOS RIZS
1. A sáfrányt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk.
2. A rizst megmossuk, és legalább 3 órára beáztatjuk langyos, sós vízbe. A tojássárgájából, a lisztből, csipetnyi sóval és 1 evőkanál olvasztott vajjal tésztát készítünk, 30 percig pihentetjük.
3. 4 liter sós vizet felforralunk, beletesszük a lecsepegtetett rizst. Néha megkevergetve, 6-8 perc alatt, erős lángon félpuhára főzzük, majd leszűrjük.
4. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kevés olvasztott vajjal megkent edény alját kibéleljük vele, és a tűzhelyen, közepes lángon, kb.15 percig sütjük.
5. A lecsepegtetett rizst kúpformában a tésztára halmozzuk, rétegesen hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot és a sáfrány levét, a sáfrány nagyobbik részét csak a végén öntjük a rizshegyre.
6. Az edény légmentes lezárásához egy konyharuhát teszünk a fazék és a fedele közé, majd a rizst kis lángon 1 órán át gőzöljük.
7. Tálaláshoz a rizshegy sáfrányszínű csúcsát külön tálra helyezzük, amíg a rizs többi részét nagy tányérra halmozzuk, ezután rátesszük a csúcsot, és leöntjük forró olvasztott vajjal. A tésztalapot feldaraboljuk, és a díszítéshez használjuk.