Az egyenletes méretű darabokat (pl. babot, brokkolit, spárgát) bőséges sós vízbe dobjuk, és a fajtájának megfelelő idő alatt készre főzzük. Ezután leszűrjük vagy, kényesebb zöldségfélénél, a szedőkanállal kiemeljük, és jól lecsöpögtetjük.
Különösen gyors megoldás a blansírozás: ilyenkor a darabok csak addig maradnak a főzővízben, míg épp egy kicsit megpuhulnak, aztán rögtön jéghideg vízbe kerülnek, a legjobb, ha jégkockák közé (kép). A hidegsokk ragyogóvá teszi a színüket, és megőrzi az állagukat, viszont valamennyit elvesz az ízükből. A zöldségfelfújtnál, csőben sült ételeknél vagy quiche-nél viszont kötelező eljárás.
Zöldségfőzés
A cikk forrása

Kapcsolódó könyvek

Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)
A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)
Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)
Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)
Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)
A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)
A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)
A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)
"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)
A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...