Toszkán borok

Toszkán borok
Toszkána - Piemont mellett - Olaszország legtekintélyesebb szőlővidéke. Ám míg Piemont csúcsborainak többsége, mondjuk úgy, az elit borok kategóriájába tartozik, addig Toszkána boraira a nagyobb népszerűség a jellemző. A chianti, a Brunello di Montalcino, a Vino Nobile di Montepulciano, a Vernaccia di San Gimignano ültetvényeinek borai éppúgy, mint a Galestro vagy a Sassicaia az egész világon ismertek.

A cikk forrása

Olasz kulinária Olasz kulinária
(Vince Kiadó)
Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami...
Bővebben...

Az elmúlt korok nagy művészei közül alig lehetne találni bárkit is, aki ne emlékezett volna meg ezeknek a boroknak a nagyságáról.

A toszkán szőlőgazdálkodás múltjáról

A toszkán szőlőgazdálkodás történetét (szemben Piemonttal, ahol a kis gazdák működése a jellemző) mindig is a nagybirtokosok - a klérus, a nemesség - és a feles bérlők (mezzadri) vetélkedése határozta meg. A bérlők, mint nevükben is benne van, a termés felét fizették azért a földért, amit megművelhettek, és aholélhettek. Amikor a második világháború után a nagybirtokokat végleg felszámolták és a feles bérlők közül sokan elvándoroltak a városokba, már-már az a veszély fenyegetett, hogy a szőlőgazdálkodás végleg feledésbe merül. Abban az időben üzletemberek, valamint a gazdag északi városokból és külföldről érkező betelepülők sok parlagon heverő birtokot felvásároltak, és nagy összegeket fektettek a szőlőgazdálkodás újjáélesztésébe.
A leszüretelt szőlő további feldolgozásában azonban rá voltak szorulva a tanult borászok segítségére. A jó értékesítés érdekében alkalmazkodniuk kellett a világ borbarátainak magasabb követelményeihez. Ezért új módszerekkel kísérleteztek: a borokat friss fából készített, kisebb hordókban erjesztették, francia szőlőfajtákat és szokatlan fajtaösszetételeket alkalmaztak. Így született meg a modern olasz bor, a toscanai.

A sangiovese felemelkedése

Sajnos ezek a forradalmi borok gyakran már nem feleltek meg az eredetjelölési rendszer merev előírásainak, így aztán megtörténhetett, hogy a történelem legrégibb, törvénnyel védett termőterülete - Carmignano - kénytelen volt csúcsborait egyszerű asztali borként értékesíteni. A kiváló minőségű termékek előállítása felé haladó trendet azonban ez a hiba sem tudta feltartóztatni. Abszolút szupersztár lett a sangiovese szőlő, amely teljesen megfelelt a régió dombvidéki arculatának - ennek a fajtának van leginkább szüksége a hegyek lejtőin sorakozó tőkéket érő rengeteg napfényre, és arra, hogy a nappali és éjszakai hőmérséklet között jó nagy legyen az ingadozás.
A sangiovese nemcsak a híres ültetvényről számazó Brunello di Montalcino szülőanyja, hanem egyre nagyobb részben keverték a chiantihoz is, amelyet az 1990-es évek törvénymódosítása nyomán ma már csak tisztán sangiovese szőlőből szabad előállítani. Ez a szőlő adja a Nobile di Montepulciano és a Morellino di Scanzano, valamint a Cannignano és néhány más ültetvény nagy asztali borának kiváló minőségét - ezek alkotják az úgynevezett SuperTuscan csapatát, ahogy az angolszász világ rendkívül találóan elnevezte ezeket a borokat. Az itt kiváló eredményeket adó egyéb vörösborszőlők közül elsősorban a francia carbernet sauvignont, a merlot-t és kisebb mértékben a syrahot és a pinot noirt kell kiemelnünk. A fehérborszőlő tekintetében Toszkána már nem annyira meggyőző. Jóllehet az 1980-as években a trebbianóból sikerült készíteni friss, egyszerű márkás bort, a galestrót, s a vernaccia di San Gimignano és a Montecarlo hírneve is igen jó. A Chianti-vidék szívében szintén akad még egy-két érdekes chardonnay, de összességében toszkán fehérborok nem érik el a vörösbor elismertségét és presztízsét.

Chianti - az ország legnépszerűbb bora

A chianti nemcsak az egyik legrégibb, hanem mindenekelőtt a legnagyobb mennyiségben termelt olasz minőségi bor - messze megelőzi az astit. a soavét, a proseccót vagy a valpolicellát. Bő termésű években majdnem 1,3 millió hektolitert palackoznak és exportálnak ezen a néven a világ minden sarkába.
Pedig chianti tulajdonképpen nincs is. A fogalom mögött rendkívül különböző borok húzódnak meg, melyeket Toszkána legkülönbözőbb részeiben állítanak elő. A Chianti-terület nemrég külön törvényben is rögzített eredetű, legnagyobb tekintélynek örvendő toszkánai szőlővidéke a Chianti Classico, amelynek északi határaFirenze, a déli pedig Siena. Itt fejlesztette ki. több mint 150 ével ezelőtt Ricasoli báró kastélyában, a Castello di Brolióban saját chiantireceptúráját. Rögzítette, hogy a bornak 70 százalékban sangiovéséből, 15 százalékban canaiolo neróból, egytizedében fehér trebbiano toscanoból és malvasia del Chiantiból, valamint 5 százalékban egyéb szőlőfajtákból kell állnia. A keverés értelme az, hogy a sangiovese más szőlőfajták hozzáadásától intenzív színű, aromagazdagabb, ugyanakkor már fiatal korában is kellemesen fogyasztható legyen.

A modern chianti

Ricasoli receptjén csak az elmúlt harminc év szőlészeti, borászati forradalma lépett túl. lehetséges borászok a sangioveséből képesek voltak kikristályosítani az összes kiváló tulajdonságot anélkül, hogy más, kevésbé értékes fajták hozzáadásával megváltoztatnák összetéveszthetetlen karakterét. Ma már egyre több borász készíti chiantiját kizárólag sangiovese szőlőből, a többiek pedig mellőzik a hagyományos keverésre használt fajták nagy részét, inkább importált fajtákból, cabernet-ből, syrah-ból vagy merlot-ból adnak hozzá kisebb adagokat.
A modern, jól elkészített chianti classico nagyon fineszes és elegáns,erős és sokáig tárolható. Nemcsak a legtöbb toszkán ételhez megy kiválóan, hanem más tartományok konyhájába is beleillik. Bár a név mindig azonos és a különböző szőlőfajták is, a törvényben meghatározott nagy Chianti-vidék egyes zónái mégis jelentősenkülönböznek egymástól. A legtekintélyesebb közülük a Chiant-Rufina, amely Firenzétől keletre található külső terület. Az innen származó borok fiatal korukban savasabbak, mint a classico. Ezzel szemben nagyon sokáig tárolhatók. A Colli Fiorentini (Firenze mellett), a Colli Aretini (Arezzo mellett), a Colli Senesi (Sienától délre elterülő hatalmas terület), a Colline Pisane (Pisa mellett), a Moncalbano (Firenzétől nyugatra elterülő vidék, itt terem a cammignano is) és a Monrespertoli (az azonos nevű város mellett) borai könnyebbek, egyszerűbbek, mint a Classico és a Rufina-vidék borai.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Toszkán borok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

A bor titkai A bor titkai
Szerző: Kime, Giles
Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

Az elmúlt húsz év során a bor agresszív reklámkampányokkal,és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte...

Kapcsolódó cikkek