Minden 10 dkg tésztához 1 liter vizet forraljunk föl egy háromnegyedig telt fazékban, azután tegyük a tésztát a vízbe, sózzuk meg (1 púpozott teáskanál literenként), és alaposan keverjük össze - az elején különösen könnyen összeragad. A víznek rögtön újra forrnia kell, utána közepes erősségű forrás ajánlott. De mindenképp fedő nélkül és időnként megkeverve (1).
A készre főzés ideje a fajtától és a gyártótól függ, aki a főzési időt a csomagolásra írta. Ez általában 8-13 perc. A végén azonban gyakran meg kell kóstolnunk: kihalászni egy tésztát a vízből és beleharapni (2). Ha túl keményre harapunk - tovább főzzük. Ha már a belseje is puha - mindet a szűrőbe.
Az olaszok ekkor azonnal, még a meleg edényben összekeverik a mártással, és az asztalra teszik - nem kell hideg vízzel leöblíteni. Szükség esetén röviden(!) forró(!!) vizet folyassunk rá. Alapvetően azonban az a szempont: a vendégek és a mártás várhatnak - a tészta soha. És amit a tészta még nem szeret, az a hideg tányér. Tipp: a vége előtt nem sokkal minden tésztás tányérba merjünk egy-egy nagy kanál főzővizet. Ne felejtsük el később kiönteni.
Tésztafőzés
A cikk forrása

Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)
Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)
Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)
Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)
Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)
Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)
A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)
A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)
A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)
"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...