Tanácsok húsvásárláshoz

Tanácsok húsvásárláshoz
A következő tanácsok hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy a legjobb minőségű húsokat vásároljuk...

A cikk forrása

Csodálatos húsok Csodálatos húsok
(Magyar Könyvklub)
Jót enni családunk és barátaink körében - ez az egyik legnagyobb öröm az életünkben. Rohanó világunkban pusztán kedvtelésből, mint szükségből főzni elérhetetlen álomnak tűnhet. A Csodálatos húsok marha-, borjú-,...
Bővebben...

Mire ügyeljünk?

Személyenként 125 g sovány, kicsontozott húst számítsunk.
A borjú- és marhahús élénkvörös színű, friss kinézetű legyen. A sertéshús lehet halványabb színű, édeskés illatú, de ne legyen nyálkás vagy véres. Sovány húst válasszunk. Ha hájat tartalmaz, az legyen világos vajszínű.
Szükség esetén a vásárláshoz vigyünk magunkkal hűtőtasakot, hogy a húst hidegen tarthassuk, amíg otthon be nem tesszük a hűtőszekrénybe.

A húsok tárolása

Az alábbi tanácsok abban segítenek, hogyan őrizhetjük meg a lehető leghosszabb ideig a vásárolt húsok minőségét.
A friss húst levétől lecsorgatva tároljuk a hűtőszekrény leghidegebb részében, amennyiben a hűtőszekrénynek nincs külön hústároló rekesze.
Minél inkább fel von darabolva vagy elő von készítve a hús, annál rövidebb ideig lehet tárolni - például a darált húsnak rövidebb az eltarthatósági ideje, mint a szeletelt húsnak.
A hús hűtőszekrényben történő tárolásához helyezzünk fém vagy műanyag rácsot a tárolóedénybe, ami elég mély legyen ahhoz, hogy felfogja a húsból kicsöpögő levet. Csomagoljuk ki a húst, és tegyük legfeljebb három rétegben a rácsra. Fedjük be nem túl szorosan alufóliával vagy zsírpapírral.
Ha a hűtőszekrényünknek van külön hústároló rekesze, a kicsomagolt húst legfeljebb három rétegben rendezzük el, és lazán fedjük be alufóliával vagy zsírpapírral.
Ha a húst a vásárlást követő két napon belül felhasználjuk, hagyhatjuk az eredeti csomagolásában, és a speciális hústároló rekeszben vagy a hűtőszekrény leghidegebb részében tároljuk.
A két-három napig hűtőszekrényben tartott hús omlósabb lesz, mint a vásárlás napján elkészített hús, mert természetes enzimjei megpuhítják az izomrostokat.
A nyers húst o kész húsételektől vagy más főtt ételtől mindig elkülönítve tároljuk. Ha a hűtőszekrényünkben nincs külön hústároló rekesz, o nyers húst alul, a kész húsételt pedig feljebb lévő polcon helyezzük el. Így elkerü jük. hogy a nyers húsból lé csöpögjön a kész húsételre és ezáltal beszennyezze azt.
Mind a nyers húsok, mind a kész húsételek jól tárolhatók o fagyasztóban, de - mint más élelmiszer esetében is - lefagyasztás előtt jó minőségűnek kell lenniük. A nyers húst fagyasztás előtt osszuk olyan adagokra, amekkorára egy-egy főzéshez, például családi étkezéshez szükségünk van. Könnyebb és gazdaságosabb is két csomagot kivenni a fagyasztóból, ha vendégünk jön, mint túl sokat főzni a nagyobb adagok miatt. Ha előcsomagolt húst vásárolunk, vegyük ki o csomagolásból, és tegyük át fagyasztásra alkalmas tasakba vagy dobozba.

Tárolási idő

Darált húsok, hentesáru 2 nap
Kockákra vágott marha-, bárány
és sertéshús 3 nap
Szeletelt húsok 4 nap
Hús egybesültekhez (csontos) 3-5 nap
Hús egybesültekhez (kicsontozott,
göngyölt) 2-3 nap
Sózott marhahús és pácolt sertéshús 7 nap

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Tanácsok húsvásárláshoz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
bevásárlólista

Kapcsolódó könyvek

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

66 húsétel 66 húsétel
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Lajos Mari új szakácskönyvében megtalálhatóak a jó húsételek elkészítéséhez szükséges...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Kapcsolódó cikkek