Mire ügyeljünk?
Személyenként 125 g sovány, kicsontozott húst számítsunk.
A borjú- és marhahús élénkvörös színű, friss kinézetű legyen. A sertéshús lehet halványabb színű, édeskés illatú, de ne legyen nyálkás vagy véres. Sovány húst válasszunk. Ha hájat tartalmaz, az legyen világos vajszínű.
Szükség esetén a vásárláshoz vigyünk magunkkal hűtőtasakot, hogy a húst hidegen tarthassuk, amíg otthon be nem tesszük a hűtőszekrénybe.
A húsok tárolása
Az alábbi tanácsok abban segítenek, hogyan őrizhetjük meg a lehető leghosszabb ideig a vásárolt húsok minőségét.
A friss húst levétől lecsorgatva tároljuk a hűtőszekrény leghidegebb részében, amennyiben a hűtőszekrénynek nincs külön hústároló rekesze.
Minél inkább fel von darabolva vagy elő von készítve a hús, annál rövidebb ideig lehet tárolni - például a darált húsnak rövidebb az eltarthatósági ideje, mint a szeletelt húsnak.
A hús hűtőszekrényben történő tárolásához helyezzünk fém vagy műanyag rácsot a tárolóedénybe, ami elég mély legyen ahhoz, hogy felfogja a húsból kicsöpögő levet. Csomagoljuk ki a húst, és tegyük legfeljebb három rétegben a rácsra. Fedjük be nem túl szorosan alufóliával vagy zsírpapírral.
Ha a hűtőszekrényünknek van külön hústároló rekesze, a kicsomagolt húst legfeljebb három rétegben rendezzük el, és lazán fedjük be alufóliával vagy zsírpapírral.
Ha a húst a vásárlást követő két napon belül felhasználjuk, hagyhatjuk az eredeti csomagolásában, és a speciális hústároló rekeszben vagy a hűtőszekrény leghidegebb részében tároljuk.
A két-három napig hűtőszekrényben tartott hús omlósabb lesz, mint a vásárlás napján elkészített hús, mert természetes enzimjei megpuhítják az izomrostokat.
A nyers húst o kész húsételektől vagy más főtt ételtől mindig elkülönítve tároljuk. Ha a hűtőszekrényünkben nincs külön hústároló rekesz, o nyers húst alul, a kész húsételt pedig feljebb lévő polcon helyezzük el. Így elkerü jük. hogy a nyers húsból lé csöpögjön a kész húsételre és ezáltal beszennyezze azt.
Mind a nyers húsok, mind a kész húsételek jól tárolhatók o fagyasztóban, de - mint más élelmiszer esetében is - lefagyasztás előtt jó minőségűnek kell lenniük. A nyers húst fagyasztás előtt osszuk olyan adagokra, amekkorára egy-egy főzéshez, például családi étkezéshez szükségünk van. Könnyebb és gazdaságosabb is két csomagot kivenni a fagyasztóból, ha vendégünk jön, mint túl sokat főzni a nagyobb adagok miatt. Ha előcsomagolt húst vásárolunk, vegyük ki o csomagolásból, és tegyük át fagyasztásra alkalmas tasakba vagy dobozba.
Tárolási idő
Darált húsok, hentesáru 2 nap
Kockákra vágott marha-, bárány
és sertéshús 3 nap
Szeletelt húsok 4 nap
Hús egybesültekhez (csontos) 3-5 nap
Hús egybesültekhez (kicsontozott,
göngyölt) 2-3 nap
Sózott marhahús és pácolt sertéshús 7 nap