Sütés nyárson

Műhelytitkok

Sütés nyárson
Nyárson való sütésnél a hús teljesen a szabad ég alatt sül. Nagyobb darabokat, esetleg egész állatokat sütünk ilyenkor, melyeket erős láng fölött kell forgatnunk, hogy teljesen átsüljenek. Nyárson süthetünk sertést, marhát, nagyobb egész combokat, bárányszeleteket, baromfit, malacot, kecskegidát...

A cikk forrása

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
(Delta 2000 Kiadó)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A receptek között egyaránt megtalálható a sokféle hús, hal- és zöldségétel, melyeket roston, nyárson vagy...
Bővebben...

A szabadtéri sütés ezen fajtája nem kíván különleges szakértelmet. A lényeges dolgok a következők:

  • mikor a faszén kétharmad része már csak parázslik, akkor tegyük oda, sülni az ételt;
  • a húst teljes hosszában húzzuk fel a nyársra, ügyelve arra, hogy rögzítsük ebben a helyzetben az előkészített csavarokkal;
  • kenjük meg a húst, vagy azzal a páccal, amiben áztattuk, vagy egy „utolsó percben elkészülő" gyors páccal;
  • erős lángon süssük a húst és gyorsan forgassuk a nyársat;
  • majd később hagyjuk sülni, lassabban forgassuk és gyakran locsoljuk a lecsurgó lével;
  • mikor befejeztük a sütést, szereljük le a nyársat a hússal együtt a bakról, csomagoljuk a húst alufóliába és csak 10 perc múlvahúzzuk ki a nyársakat.

Ajánlott mennyiségek:

  • Marhahús: hátszínszelet, filézett szelet 20 dkg/fő
  • Borjúhús: diója 20 dkg/fő, lapocka 18 dkg/fő, dió alatti rész 20 dkg/fő
  • Bárányhús: comb, váll 25 dkg/fő, karaj 1db 4-5 főnek
  • Sertéshús: gerinc, szelet 20 dkg/fő
  • Baromfihúsok: 1 db 4 főre
  • Lóhús: szelet 15 dkg/fő.

Hogy sikerüljenek a nyársacskák:
Sokféleképpen összeállíthatók a kis nyársak, ízlés szerint, mindig étvágygerjesztőek, változatosak, finomak. Nagyon könnyű játszani a hozzávalókkal, egészen szokatlan összeállításokat is készíthetünk.
Néhány tanács a kis nyársak összeállításához:

  • olyan alapanyagokat válasszunk, melyeknek a sütési ideje körülbelül azonos, p1. a paradicsom, máj, virsli, hagymaszelet, gomba stb. gyorsan megsül, míg a paprika, zeller, sertéshús, szalonnakocka, baromfihús stb. hosszabb időt igényel;
  • mielőtt nyársra tennénk, érdemes néhány percig tengeri sós vízbe áztatni bizonyos élelmiszereket, p1. paprika;
  • ha a sertéshús a bárányhús mellé kerül, süssük meg előbb a sertéshúst;
  • ha a nyársakra gombát is teszünk, csak a fejeket használjuk fel, és ezeket is mossuk meg és töröljük le jól, majd locsoljuk meg kicsit citromlével, hogy megtartsák a fejek szép színűket;
  • fűszerezzük a nyársravalókat még a sütés előtt, s a sütés közben is locsoljuk a páccal vagy olajjal kenegessük;
  • jusson eszünkbe, hogy a nyárson a középen lévő darabok sülnek meg leghamarabb.

Mekkora darabokat tegyünk a nyársakra?
Nem muszáj a húsoknak kocka alakúnak lenni ahhoz, hogy felszúrjuk a nyársra. A következő húsfajtákat javasoljuk nyárson sütni:

  • marhahús: hátszínszelet, fartő
  • bárány, birka: húsos része, lapocka, 3-5 cm-es darabokra vágjuk
  • borjú diója
  • sertés: tarja, karaj
  • baromfifélék: csirkemell, gyöngytyúk, kacsa (2-3 cm-es darabokra vágjuk)
  • belsőségek: báránymáj, borjúmáj, bárányves, sertésvese, borjúves, marhavese . Vigyázat! A belsőségek sütésénél legyünk óvatosak, ha már rózsaszínre sült, vegyük le a nyársról, mert a gyenge, finom ételek hamar megégnek.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Sütés nyárson
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

888 hasznos tipp 888 hasznos tipp
Szerző: Boruzs Jánosné
Kiadó: Kheirón 97 Kiadó (2000)

Könyvünk 888 hasznos tippjével a háziasszonyoknak szeretnénk segítséget nyújtani a konyhai feladatok,...

Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

Húsimádók könyve Húsimádók könyve
Szerző: Fletcher, Nichola
Kiadó: Central Médiacsoport (2014)

Tudd meg, milyen a kiváló minőségi hús. Ismerd meg a szakértők vágási technikáit, tanuld meg, hogyan kell...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Konyhai tippek A-tól Z-ig Konyhai tippek A-tól Z-ig
Kiadó: Grafo Kiadó (2011)

Több mint 400 tipp, ötlet és jó tanács segítségével megtudhatjuk,hogyan lehet időt és fáradságot...

Nagy szakácsok kis fortélyai Nagy szakácsok kis fortélyai
Szerző: Gerer, Reinhard
Kiadó: Magyar Könyvklub (1995)

Reinhard Gerer, a bécsi mesterszakács minderre választ ad ebben a könyvben. Olyan ötletekkel szolgál, olyan...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Konyhai fortélyok Konyhai fortélyok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1998)

Ezt a hasznos tanácsokat adó könyvet a konyhában kell tartanunk és nem a könyvespolcon, hiszen minden fontos...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Vadászok szakácskönyve Vadászok szakácskönyve
Szerzők: Cuthbert, Robert, Eastham, Jake, Parle, Andy
Kiadó: Scolar Kiadó (2011)

A vadászat élvezete és a sikeres vadászat felett érzett öröm a legősibb emberi tapasztalatok közé...

100 hasznos ötlet: konyha 100 hasznos ötlet: konyha
Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Kapcsolódó cikkek