Sütés nyárson

Műhelytitkok

Sütés nyárson
Nyárson való sütésnél a hús teljesen a szabad ég alatt sül. Nagyobb darabokat, esetleg egész állatokat sütünk ilyenkor, melyeket erős láng fölött kell forgatnunk, hogy teljesen átsüljenek. Nyárson süthetünk sertést, marhát, nagyobb egész combokat, bárányszeleteket, baromfit, malacot, kecskegidát...

A cikk forrása

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
(Delta 2000 Kiadó)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A receptek között egyaránt megtalálható a sokféle hús, hal- és zöldségétel, melyeket roston, nyárson vagy...
Bővebben...

A szabadtéri sütés ezen fajtája nem kíván különleges szakértelmet. A lényeges dolgok a következők:

  • mikor a faszén kétharmad része már csak parázslik, akkor tegyük oda, sülni az ételt;
  • a húst teljes hosszában húzzuk fel a nyársra, ügyelve arra, hogy rögzítsük ebben a helyzetben az előkészített csavarokkal;
  • kenjük meg a húst, vagy azzal a páccal, amiben áztattuk, vagy egy „utolsó percben elkészülő" gyors páccal;
  • erős lángon süssük a húst és gyorsan forgassuk a nyársat;
  • majd később hagyjuk sülni, lassabban forgassuk és gyakran locsoljuk a lecsurgó lével;
  • mikor befejeztük a sütést, szereljük le a nyársat a hússal együtt a bakról, csomagoljuk a húst alufóliába és csak 10 perc múlvahúzzuk ki a nyársakat.

Ajánlott mennyiségek:

  • Marhahús: hátszínszelet, filézett szelet 20 dkg/fő
  • Borjúhús: diója 20 dkg/fő, lapocka 18 dkg/fő, dió alatti rész 20 dkg/fő
  • Bárányhús: comb, váll 25 dkg/fő, karaj 1db 4-5 főnek
  • Sertéshús: gerinc, szelet 20 dkg/fő
  • Baromfihúsok: 1 db 4 főre
  • Lóhús: szelet 15 dkg/fő.

Hogy sikerüljenek a nyársacskák:
Sokféleképpen összeállíthatók a kis nyársak, ízlés szerint, mindig étvágygerjesztőek, változatosak, finomak. Nagyon könnyű játszani a hozzávalókkal, egészen szokatlan összeállításokat is készíthetünk.
Néhány tanács a kis nyársak összeállításához:

  • olyan alapanyagokat válasszunk, melyeknek a sütési ideje körülbelül azonos, p1. a paradicsom, máj, virsli, hagymaszelet, gomba stb. gyorsan megsül, míg a paprika, zeller, sertéshús, szalonnakocka, baromfihús stb. hosszabb időt igényel;
  • mielőtt nyársra tennénk, érdemes néhány percig tengeri sós vízbe áztatni bizonyos élelmiszereket, p1. paprika;
  • ha a sertéshús a bárányhús mellé kerül, süssük meg előbb a sertéshúst;
  • ha a nyársakra gombát is teszünk, csak a fejeket használjuk fel, és ezeket is mossuk meg és töröljük le jól, majd locsoljuk meg kicsit citromlével, hogy megtartsák a fejek szép színűket;
  • fűszerezzük a nyársravalókat még a sütés előtt, s a sütés közben is locsoljuk a páccal vagy olajjal kenegessük;
  • jusson eszünkbe, hogy a nyárson a középen lévő darabok sülnek meg leghamarabb.

Mekkora darabokat tegyünk a nyársakra?
Nem muszáj a húsoknak kocka alakúnak lenni ahhoz, hogy felszúrjuk a nyársra. A következő húsfajtákat javasoljuk nyárson sütni:

  • marhahús: hátszínszelet, fartő
  • bárány, birka: húsos része, lapocka, 3-5 cm-es darabokra vágjuk
  • borjú diója
  • sertés: tarja, karaj
  • baromfifélék: csirkemell, gyöngytyúk, kacsa (2-3 cm-es darabokra vágjuk)
  • belsőségek: báránymáj, borjúmáj, bárányves, sertésvese, borjúves, marhavese . Vigyázat! A belsőségek sütésénél legyünk óvatosak, ha már rózsaszínre sült, vegyük le a nyársról, mert a gyenge, finom ételek hamar megégnek.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Sütés nyárson
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

888 hasznos tipp 888 hasznos tipp
Szerző: Boruzs Jánosné
Kiadó: Kheirón 97 Kiadó (2000)

Könyvünk 888 hasznos tippjével a háziasszonyoknak szeretnénk segítséget nyújtani a konyhai feladatok,...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

66 húsétel 66 húsétel
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Lajos Mari új szakácskönyvében megtalálhatóak a jó húsételek elkészítéséhez szükséges...

Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
Konyhai fortélyok Konyhai fortélyok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1998)

Ezt a hasznos tanácsokat adó könyvet a konyhában kell tartanunk és nem a könyvespolcon, hiszen minden fontos...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Kapcsolódó cikkek