A spontán erjedésű sörök

A spontás erjedésű sörök

A spontán erjedésű sörök
A spontán erjedésű sörök különlegessége abban áll, hogy az erjedés folyamata élesztő nélkül valósul meg...

A cikk forrása

Sör aranykönyv Sör aranykönyv
(Dréher Sörgyárak Rt.)
A sör több, mint egyszerű innivaló. Több, mint maláta, komló, víz és élesztő együttese. Több, mint egy átlagos fogyasztási cikk, mely ott sorakozik a szupermarketek polcain. A sörnek évezredes története, kultúrája...
Bővebben...

Lehetséges ez? A válasz egyértelmű: nem mindenhol és nem minden időben, de megfelelő körülmények fennállása esetén igenis lehetséges. Ilyen különleges hely a Belgiumban, Brüsszel közelében található Senne-völgy, melynek speciális mikroflórája magától beindítja a sör erjedését. A folyamat rendkívül egyszerű: a sörlét óriási erjesztőkádakba töltik, a sörfőzde tetejét kinyítják és az őszi levegőben lévő láthatatlan élesztőgombák egyetlen éjszaka leforgása alatt természetes módon elintézik mindazt, amelyhez máshol élesztőkulturákat használnak.

Az így készült búzasörnek, a lambic-nak többféle változata ismert. Az egyévesnél fiatalabb és a 2 évesnél öregebb lambic összekeveréséből létrejött sör faro névre hallgat, ennek speciális, palackban érlelt változata a gueuze. A legérdekesebb azonban minden bizonnyal a kriek, melynek készítésénél a lambichoz cseresznyét adnak és mintegy fél éven át érlelik. A frambozen készítésénél ugyanígy járnak el, csak csresznye helyett málna kerül a sörbe.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A spontán erjedésű sörök
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Kapcsolódó cikkek