Sör vagy bor? Egyik sem: cider

Sör vagy bor? Egyik sem: cider
Az itthon szinte teljesen ismeretlen cidert szokták almasörnek és almabornak is nevezni, pedig tulajdonképpen egyik sem, hiszen a szén-dioxidon és némi alkoholon kívül nincs benne semmi olyasmi, ami a sörben megtalálható, ráadásul nem is gabonából készül. Bornak sem lenne szabad nevezni, hiszen a szőlőhöz sincs semmi köze...

Némi leegyszerűsítéssel mondhatjuk azonban, hogy a cider összekötőkapocs a sör és a bor között. Almából készül, de nem igazán almabor, mert többnyire enyhén szénsavas, akár a tradicionális angol sör, az ale. Alkoholtartalma is körülbelül a sörével egyezik meg. Ízskálája a "csontszáraztól" az egészen édesig terjed, és a szénsavassága is igencsak tág határok között mozog. Sőt - a borhoz hasonlóan - telente előszeretettel fogyasztják forralva is. A cider emellett még egészséges is: tele van antioxidánsokkal és fenolokkal, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák előfordulásának kockázatát.

Az almából készített alkoholos ital igen kedvelt Európában Svédországtól Olaszországig, de az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is. Legnagyobb népszerűségnek a Brit-szigeteken örvend, ahol a cidernek számtalan fajtája és márkája létezik, pedig nem is angol eredetű: Franciaország normandiai vidékeiről származott át a 9. században a normann hódítókkal együtt a szigetországba. Népszerűségének csúcspontját a 17-18. században élte. Később az olcsóbban előállítható gin kiszorította a városok ivóiból, s inkább már csak azokon a vidékeken fogyasztották, ahol készítették is. Legújabb kori felvirágzása a 20. század végére tehető, amikor világszerte fénykorát élte a pubkultúra. Leginkább a fiatalabb korosztályok kedvelt társasági itala. Aki már járt Angliában, az megtapasztalhatta, hogy nincsen pub (csapolt) cider nélkül, és fogyasztják is szorgalmasan a vendégek - általában nagyon lehűtve, sok jéggel.

A cider alapesetben (nem túl igényes) almából készül, amit ledarálnak és kipréselnek, majd viszonylag alacsony hőfokon (5-10°C) erjesztik. Mielőtt az összes cukor elerjedne, hordókba (esetleg pezsgőspalackokba) fejtik, és légmentesen lezárják. Ezt követően még egy picit tovább erjed, így lesz a keletkező szén-dioxidtól kellemesen buborékos.

Egyes vidékeken szokás az alma mellett - vagy helyett - körtét is használni, ekkor azonban az ital elnevezése már nem cider, hanem perry. Franciaországban Bretagne és Normandia tájain szokás egy kis calvadossal, vagyis almapálinkával felturbózni, és a tradicionális metódus szerint 400 literes tölgyfa hordóban legalább 30 hónapig érlelni. Az így készült ital neve pommeau, alkoholtartalma pedig 17-20 százalék.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Sör vagy bor? Egyik sem: cider
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A nagy sikerű 60 híres ember, 60 híres étel c. kötet, valamint a Déligyümölcsök a konyhában című műve...

Kávészenvedély Kávészenvedély
Szerző: Moldvaer, Anette
Kiadó: HVG Kiadó (2014)

Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A bor titkai A bor titkai
Szerző: Kime, Giles
Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

Az elmúlt húsz év során a bor agresszív reklámkampányokkal,és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte...

100 legendás whisky 100 legendás whisky
Szerző: Wurst, Alain-Xavier
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2006)

A kedvelt italok közül nem csupán a finom borok vagy a gyöngyöző sör története foglaltatott már könyv...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Kapcsolódó cikkek