Sör az ételek mellé
A szárnyas- és általában s grillezett ételek mellé a bécsi típusú és a lager söröket ajánlják, míg a pilseni a gombás, könnyű mártással készült ételek ideális kísérője lehet. A fehér húsokhoz ajánlott még a porter, a halételek zamatát a sörök közül leginkább a búzasörök képesek kihozni. Az igazi angol ételekhez viszont igazi angol sör jár, így vörös húsokhoz az ale-ek illenek a legjobban. A tenger gyümölcseinek csodálatos ízvilágáta stout sörök csak tovább fokozzák, a sajttálakhoz, sajtos ételekhez pedig nem találhatunk jobb kísérőt, mint egy üveg kolostori barnasört.
Ezek persze csak ajánlások, amelyeket érdemes megszívlelni, de egy kis próbálkozással mindenki megtalálhatja a sörök népes családjában azt a fajta sört, ami számára az adott ételhez a lehető legjobban illik. Jó kostolgatást!
Ételek a sör mellé
A sört nem csak főétkezések kísérőitalaként fogyasztják, sőt - valljuk be őszíintén - elősorban nem úgy. Ennek ellenére egy baráti sörözés során előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor már jól esne valamilyen harapnivaló, ami lehetőleg még illik is a "főétekként" elfogyasztott sörhöz. Ezeket az egyszerű ételeket általában sörkorcsolyaként ismerik és rengeteg változatuk ismert.
A sörkorcsolyák szinte mindig igen sós ízűek - legegyszerűű esetben pogácsák ás más apró sós kelt vagy leveles tészták, különféle perecek vagy ropik, chips-ek. Németországban a sörök klasszikus kísérői a kolbászok (különösen a weisswurst), a hurkák, a vislik bagy a fasírtok. A németek emellett előszeretettel fogyasztanak a sör mellé nagy sósperecet (brazel) és fehér jégcsapretket is. Szinte mindenhol elterjedt sörkorcsolyák a változatos formában elkészített hideg- vagy meleg szendvicsek, illetve a szintén sokféle változatban készülő omlettek.