Sauternes

A világ második legjobb desszertbora

Sauternes
Sauternes. Ha ezt a szót valaki meghallja a nemzetközi borvilágban, egyből a világ legtökéletesebb édes borára asszociál (ők még nem tudják, hogy ez igazából a világ második legjobb desszertbora). Nem csak az édességével hódít, hanem a hihetetlen egyensúlyával és komplexitásával is. Elegáns és tökéletes...

Európában Tokaj-hegyalján kívül még egy olyan nagy, összefüggő terület van, ahol nagyobb mennyiségben, szinte minden évben készítenek nemes édes borokat, ez a Sauternes-Barsac borvidék (2200 hektár). Sauternes egy kis falu, kb. 50 kilométerre Bordeaux-tól, Délre. A bor híres története 1855-ben kezdődött, amikor a Bordeaux-i Borkereskedők Érdekvédelmi Szervezete elvégezte a szőlő területek hivatalos minőségi besorolását. Ezek alapján három kategóriába sorolták a minősített területeket:a 12 másodosztályú (Deuxiémes Cru Classé) és 11 első osztályú (Premier Cru Classé) terület mellett egyetlen pincét soroltak a kimagaslóan jó (Premier Grand Cru Classé) kategóriába, ez pedig nem más, mint a méltán világhírű Chateau d’Yquem. A Sauternes AOC bort adó szőlőt5 falu határában szüretelik: Sauternes, Barsac , Bommes, Preignac, Fargues. Fő szőlőfajták: a Semillon és a Sauvignon Blanc.

Ősszel, kedvező időjárási feltételek között a Ciron folyó völgyének erdeiben köd képződik. Hajnalban nedvesség és nyirkosság uralkodik a vidéken, napközben pedig a napsugarak a fülledtséget és párát szétterítik, így bevonatot képez felületükön a Botrytis cinerea nevű nemespenész, és a szőlőszemek betöppednek. A Botrytis cinerea magához köti a vizet, így gyorsítva a vízpárologtatást, éscsökkenti a savtartalmat.A folyamat eredményekénta zamatanyagok besűrűsödnek, és növekszik a cukorkoncentráció.

Szeptembertől novemberig négy-tíz alkalommal haladnak végig a területeken, hiszen a penész nem egységesen támadja meg az egész szőlőtáblát, ez természetesen megdrágítja és lelassítja a folyamatot. Így összességében a világ legnagyobb termelési költségét kapjuk.

A világ egyik legtartósabb bora. Egyes szakemberek véleménye szerint 50 évig, különleges évjáratok esetében akár 100 évig is megőrzi minőségét. A legkiválóbb birtokok a Chateau d’Yquem (LVMH birodalom része) körül csoportosulnak. Barsac területről pedig Chateau Climens, Coutet és Doisy-Daene a kiemelkedő birtokok.

A területre jellemzők a nagy évjárat-különbségek (ezért fontos a száraz bor), 10 évből általában kétszer a nagy Chateau-k nem készítenek édes bort. Rossz évjáratokban, amikor túl sok eső esik, és ezáltal „felhígul” a termés, egy különleges eljárást használnak:a cryoextrakció, amelyegy igen drága technológia. A gép lefagyasztja a szőlőszemeket, így a víz egy része jégkristály formájában könnyen eltávolíthatóvá válik. Ha valamelyik pincészet más módszert választana, a sáptálozás (cukortartalom emelése a mustban) is lehetséges. Ezen két módszer egyike sem engedélyezett a tokaji borvidéken.Azonban a„könnyítések” mellett Sauternes-en belül kiemelten kezelik a szigorú szabályozást . Erjedés után minimum 2 éves hordós érlelés van előírva. Vannak olyan pincészetek, akik 100%-ban új tölgyfahordót használnak de ez elsősorban stílusbeli és nem minőségi kérdés. Az alkoholtartalomnak minimum 13%-nak kell lennie. Ha megszületett a végeredmény, miden egyes tétel egy belső (borvidéki) kóstolási teszten vesz részt a forgalomba hozatal előtt.

Készítenek száraz borokat is, bár nem túl sokat. Ezek fő fajtája általában a Semillon, nagy testűek és viszonylag magas az alkoholtartalmuk. Chateau d’Yquem száraz borát Y-nak nevezte el. Úgy tűnik, hogy ezzel trendet csináltak a borvidéken belül, ezért a Chateau Rieussec R-nek nevezi a száraz borát, a Chateau Guiraud pedig meglepő módon G-nek.

A kóstoláson kívül különleges társa lehet ünnepi lakomáknak is. Franciaországban elsősorban libamájhoz vagy kéksajtokhoz ajánlják, de természetesen tökéletes desszert önmagában is.

Nagyon sok sauternes-i bort kellene kóstolnunk itthon. Egyrészt mert jó, másrészt mert Tokaj legnagyobb konkurenciájáról van szó, így tiszteletet és figyelmet érdemelnek. Ők elismerik Tokajt (lásd a világ egyik leghíresebb pincészeténekhonlapját). Ráadásul a francia tulajdonú cégeken keresztül „testközelből” szereznek információkat Tokaj mindennapjairól.

Nagyon nagy az előnyük hozzánk képest a mai nemzetközi piacokon, de ha Tokaj adottságait (savszerkezet, mineralitás stb.) tekintjük, akkor ez hosszú távon csak a második helyre elég. Mi már tudjuk. Mutassuk meg az egész világnak!

2007. december 10.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Sauternes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
hírlevél

Kapcsolódó könyvek

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Kapcsolódó cikkek