Sauternes

A világ második legjobb desszertbora

Sauternes
Sauternes. Ha ezt a szót valaki meghallja a nemzetközi borvilágban, egyből a világ legtökéletesebb édes borára asszociál (ők még nem tudják, hogy ez igazából a világ második legjobb desszertbora). Nem csak az édességével hódít, hanem a hihetetlen egyensúlyával és komplexitásával is. Elegáns és tökéletes...

Európában Tokaj-hegyalján kívül még egy olyan nagy, összefüggő terület van, ahol nagyobb mennyiségben, szinte minden évben készítenek nemes édes borokat, ez a Sauternes-Barsac borvidék (2200 hektár). Sauternes egy kis falu, kb. 50 kilométerre Bordeaux-tól, Délre. A bor híres története 1855-ben kezdődött, amikor a Bordeaux-i Borkereskedők Érdekvédelmi Szervezete elvégezte a szőlő területek hivatalos minőségi besorolását. Ezek alapján három kategóriába sorolták a minősített területeket:a 12 másodosztályú (Deuxiémes Cru Classé) és 11 első osztályú (Premier Cru Classé) terület mellett egyetlen pincét soroltak a kimagaslóan jó (Premier Grand Cru Classé) kategóriába, ez pedig nem más, mint a méltán világhírű Chateau d’Yquem. A Sauternes AOC bort adó szőlőt5 falu határában szüretelik: Sauternes, Barsac , Bommes, Preignac, Fargues. Fő szőlőfajták: a Semillon és a Sauvignon Blanc.

Ősszel, kedvező időjárási feltételek között a Ciron folyó völgyének erdeiben köd képződik. Hajnalban nedvesség és nyirkosság uralkodik a vidéken, napközben pedig a napsugarak a fülledtséget és párát szétterítik, így bevonatot képez felületükön a Botrytis cinerea nevű nemespenész, és a szőlőszemek betöppednek. A Botrytis cinerea magához köti a vizet, így gyorsítva a vízpárologtatást, éscsökkenti a savtartalmat.A folyamat eredményekénta zamatanyagok besűrűsödnek, és növekszik a cukorkoncentráció.

Szeptembertől novemberig négy-tíz alkalommal haladnak végig a területeken, hiszen a penész nem egységesen támadja meg az egész szőlőtáblát, ez természetesen megdrágítja és lelassítja a folyamatot. Így összességében a világ legnagyobb termelési költségét kapjuk.

A világ egyik legtartósabb bora. Egyes szakemberek véleménye szerint 50 évig, különleges évjáratok esetében akár 100 évig is megőrzi minőségét. A legkiválóbb birtokok a Chateau d’Yquem (LVMH birodalom része) körül csoportosulnak. Barsac területről pedig Chateau Climens, Coutet és Doisy-Daene a kiemelkedő birtokok.

A területre jellemzők a nagy évjárat-különbségek (ezért fontos a száraz bor), 10 évből általában kétszer a nagy Chateau-k nem készítenek édes bort. Rossz évjáratokban, amikor túl sok eső esik, és ezáltal „felhígul” a termés, egy különleges eljárást használnak:a cryoextrakció, amelyegy igen drága technológia. A gép lefagyasztja a szőlőszemeket, így a víz egy része jégkristály formájában könnyen eltávolíthatóvá válik. Ha valamelyik pincészet más módszert választana, a sáptálozás (cukortartalom emelése a mustban) is lehetséges. Ezen két módszer egyike sem engedélyezett a tokaji borvidéken.Azonban a„könnyítések” mellett Sauternes-en belül kiemelten kezelik a szigorú szabályozást . Erjedés után minimum 2 éves hordós érlelés van előírva. Vannak olyan pincészetek, akik 100%-ban új tölgyfahordót használnak de ez elsősorban stílusbeli és nem minőségi kérdés. Az alkoholtartalomnak minimum 13%-nak kell lennie. Ha megszületett a végeredmény, miden egyes tétel egy belső (borvidéki) kóstolási teszten vesz részt a forgalomba hozatal előtt.

Készítenek száraz borokat is, bár nem túl sokat. Ezek fő fajtája általában a Semillon, nagy testűek és viszonylag magas az alkoholtartalmuk. Chateau d’Yquem száraz borát Y-nak nevezte el. Úgy tűnik, hogy ezzel trendet csináltak a borvidéken belül, ezért a Chateau Rieussec R-nek nevezi a száraz borát, a Chateau Guiraud pedig meglepő módon G-nek.

A kóstoláson kívül különleges társa lehet ünnepi lakomáknak is. Franciaországban elsősorban libamájhoz vagy kéksajtokhoz ajánlják, de természetesen tökéletes desszert önmagában is.

Nagyon sok sauternes-i bort kellene kóstolnunk itthon. Egyrészt mert jó, másrészt mert Tokaj legnagyobb konkurenciájáról van szó, így tiszteletet és figyelmet érdemelnek. Ők elismerik Tokajt (lásd a világ egyik leghíresebb pincészeténekhonlapját). Ráadásul a francia tulajdonú cégeken keresztül „testközelből” szereznek információkat Tokaj mindennapjairól.

Nagyon nagy az előnyük hozzánk képest a mai nemzetközi piacokon, de ha Tokaj adottságait (savszerkezet, mineralitás stb.) tekintjük, akkor ez hosszú távon csak a második helyre elég. Mi már tudjuk. Mutassuk meg az egész világnak!

2007. december 10.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Sauternes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recepttár

Kapcsolódó könyvek

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Kapcsolódó cikkek