Bazsalikom
A salátaecetek és-öntetek kellemesen illatos ízesítője. Friss levelei a saláták díszei lehetnek.
Bors
Salátakészítéshez csak kis mennyiségben használjuk, mert a saláták üdeségét a túlzásba vitt borsozás tönkreteszi. Salátaöntet ízesítéséhez használhatunk fekete, fehér vagy zöld borsot.
Borsmenta
Főleg gyümölcssaláták ízesítéséhez (erre szolgál az ánizs és a fahéj is.)
Cayenne-i bors
Valójában egy a trópusi égövön honos paprika, a magyar fűszerpaprikának és cseresznyepaprikának a rokona, de jóval erősebb, csípősebb, ezért rendkívül óvatosan hasznájuk a saláták fűszerezésekor.
Citromfű
A citrom ízére emlékeztető növény ízesítésre és díszítésre is felhasználhatjuk. Elsősorban salátaecetekhez, savanyúságokhoz, gombás vagy halas salátákhoz ajánlható.
Fokhagyma
Illóolaj-tartalmának köszönhetően - mértékkel alkalmazva - jól kiemeli a különféle salátanövények és fűszerek ízét.
Kakukkfű
Kámforos illatával a salátaecetel legjobb ízesítője.
Kapor
A friss saláták és savanyúságok jellegzetes fűszere.
Kömény vagy édeskömény
Elsősorban kifőzve érdemes használni a saláták ízesítésére.
Kurkuma
A gyömbérre emlékeztető, de szelídebb aromájú fűszer kiváló ízesítő és színező.
Lestyán
Zellerre emlékeztető, fűszeres illatával a salátaöntetek ízesítésére kiváló. Óvatosan adagoljuk.
Metélőhagyma
Frissen finomra vágva, kiváló ízhatása miatt használhatjuk saláták és öntetek készítéséhez is.
Petrezselyemzöld
Szinte minde saláta és -öntet készítéséhez felhasználható. De kedvelt díszítőelem is.
Rozmaring
Az enyhén kámforra és fenyőre is emlékeztető illatú növény salátaöntetek és fűszeres ecetek ízesítésére használható.
Sáfrány
Aromás illata és vörösbarnás színe miatt ízesítőként és színezőanyagként is használhatjuk.
Szerecsendió
Reszelve vagy porrá törve, és csak kis mennyiségben használjuk.
Szurokfű
Főleg a paradicsommal készült saláták és öntetek finom fűszere.
Tárkony
Remek ízesítője a fűszerecetnek. Friss, zöld leveleit nyers saláták és öntetek készítéséhez használhatjuk.
Torma
Csípős, aromás íze miatt a savanyúságok és főleg a főtt saláták, pl. a cékla kiváló ízesítője.
Vöröshagyma
Öntetek ízesítésére és alapanyagnak is alkalmas, felszeletelve és más salátanövényekkel keverve.
Zeller
Levelét frissen, finomra vágva, magját pedig őrölve használhatjuk salátaöntetek ízesítésére. Gumója, vagy a száráért termeszett változata (halványító zeller) főleg kevert saláták alapanya lehet.