Salátafűszerek

Salátafűszerek
Salátakészítéshez sokféle fűszernövényt vagy "igazi" fűszert használhatunk, hogy az ízeket kiemeljük, vagy éppen pikánssá tegyük. A következőkben a leggyakrabban használatos fűszereket soroljuk fel, megadva azt is, hogy mely salátafajtákhoz ajánljuk...

A cikk forrása

Saláták Saláták
(Kossuth Kiadó)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal...
Bővebben...

Bazsalikom

A salátaecetek és-öntetek kellemesen illatos ízesítője. Friss levelei a saláták díszei lehetnek.

Bors

Salátakészítéshez csak kis mennyiségben használjuk, mert a saláták üdeségét a túlzásba vitt borsozás tönkreteszi. Salátaöntet ízesítéséhez használhatunk fekete, fehér vagy zöld borsot.

Borsmenta

Főleg gyümölcssaláták ízesítéséhez (erre szolgál az ánizs és a fahéj is.)

Cayenne-i bors

Valójában egy a trópusi égövön honos paprika, a magyar fűszerpaprikának és cseresznyepaprikának a rokona, de jóval erősebb, csípősebb, ezért rendkívül óvatosan hasznájuk a saláták fűszerezésekor.

Citromfű

A citrom ízére emlékeztető növény ízesítésre és díszítésre is felhasználhatjuk. Elsősorban salátaecetekhez, savanyúságokhoz, gombás vagy halas salátákhoz ajánlható.

Fokhagyma

Illóolaj-tartalmának köszönhetően - mértékkel alkalmazva - jól kiemeli a különféle salátanövények és fűszerek ízét.

Kakukkfű

Kámforos illatával a salátaecetel legjobb ízesítője.

Kapor

A friss saláták és savanyúságok jellegzetes fűszere.

Kömény vagy édeskömény

Elsősorban kifőzve érdemes használni a saláták ízesítésére.

Kurkuma

A gyömbérre emlékeztető, de szelídebb aromájú fűszer kiváló ízesítő és színező.

Lestyán

Zellerre emlékeztető, fűszeres illatával a salátaöntetek ízesítésére kiváló. Óvatosan adagoljuk.

Metélőhagyma

Frissen finomra vágva, kiváló ízhatása miatt használhatjuk saláták és öntetek készítéséhez is.

Petrezselyemzöld

Szinte minde saláta és -öntet készítéséhez felhasználható. De kedvelt díszítőelem is.

Rozmaring

Az enyhén kámforra és fenyőre is emlékeztető illatú növény salátaöntetek és fűszeres ecetek ízesítésére használható.

Sáfrány

Aromás illata és vörösbarnás színe miatt ízesítőként és színezőanyagként is használhatjuk.

Szerecsendió

Reszelve vagy porrá törve, és csak kis mennyiségben használjuk.

Szurokfű

Főleg a paradicsommal készült saláták és öntetek finom fűszere.

Tárkony

Remek ízesítője a fűszerecetnek. Friss, zöld leveleit nyers saláták és öntetek készítéséhez használhatjuk.

Torma

Csípős, aromás íze miatt a savanyúságok és főleg a főtt saláták, pl. a cékla kiváló ízesítője.

Vöröshagyma

Öntetek ízesítésére és alapanyagnak is alkalmas, felszeletelve és más salátanövényekkel keverve.

Zeller

Levelét frissen, finomra vágva, magját pedig őrölve használhatjuk salátaöntetek ízesítésére. Gumója, vagy a száráért termeszett változata (halványító zeller) főleg kevert saláták alapanya lehet.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Salátafűszerek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

100 fűszernövény 100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Kapcsolódó cikkek