Őszibarack-charlotte melba szósszal

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Őszibarack-charlotte melba szósszal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db kalács
15 dkg őszibarack
10 dl víz
10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Négy 2,5 dl-es sütőformát kikenünk olvasztott vajjal. Nagy, vastag aljú edényben, közepes lángon, kevergetve feloldjuk a cukrot a vízben. Felforraljuk, kisebb lángra tesszük, belerakjuk az egész őszibarackokat. Lefedve, kis lángon főzzük 20 percig. Lecsepegtetjük, kihűtjük. A barackokat meghámozzuk, vastagon felszeleteljük. Tálba tesszük, meglocsoljuk a likőrrel, és félretesszük 20 percre.

2. A kalácsot 1 cm vastag szeletekre vágjuk; a héját levágjuk. Pogácsaszaggatóval akkora köröket vágunk belőle, mint a sütőformák alja és teteje. A maradék kalácsot 2 cm széles csíkokra vágjuk, olyan hosszúak legyenek, mint a sütőformák magassága. A kisebb köröket olvasztott vajba mártjuk, és a sütőformák aljára tesszük. A kalácscsíkokat olvasztott vajba mártjuk, és kibéleljük velük a formák oldalát úgy, hogy kissé túllógjanak.

3. A bélelt formákat megtöltjük őszibarackszeletekkel, legfelülre újabb olvasztott vajba mártott kalácskarika jön. Jól rányomjuk. A formákat sütőlemezre tesszük, és 20 percig sütjük. A charlotte-okat tányérokra borítjuk, megkenjük dzsemmel, és meglocsoljuk a Melba-szósszal. Esetleg friss, bogyós gyümölcsöket is kínálunk hozzá.

A barackokat megfőzhetjük, a formákat kibélelhetjük, a mártást elkészíthetjük 6 órával korábban. A tésztás formákat behűtjük, majd nem sokkal a tálalás előtt töltjük meg, és sütjük meg őket.

Fonott kalács

Kép nélkül
30 dkg finomliszt
6 dkg vaj
20 dkg rétesliszt
1 csipet
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál búzacsíra
2 db tojás
1 dkg élesztő
1.5 dl tej

Az élesztőt 2 kanál langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, a liszteket egy tálban összekeverjük, a cukrot és a sót a langyos tejben feloldjuk, a vajat felolvasztjuk.

A liszt közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a cukros, sós tejet és az egész tojást. Fakanállal vagy kézzel jól összedolgozzuk, addig verjük, dögönyözzük, amíg hólyagosodni kezd. Óvatosan, mindig a tészta alá öntve apránként hozzáadjuk az olvasztott, de nem túl meleg vajat. A vajjal együtt is jól kidolgozzuk, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Ha szépen felnőtt, lisztezett deszkára borítjuk és három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik darabot hengerré sodorjuk, egyik végükön összefogjuk és háromágú fonatot készítünk.

Vajjal kikent tepsibe helyezzük és meleg helyen ismét megkelesztjük.

Mielőtt a sütőbe tennénk, a tojássárgáját elkeverjük egy kanál vízzel és bekenjük vele a kalácsot.

Mérsékelt, egyenletes tűznél kb. 30 percig sütjük.

Melba-szósz

Kép nélkül
30 dkg mirelit málna vagy
30 dkg friss málna
2 evőkanál porcukor

1. A málnát ízlés szerint porcukorral összeturmixoljuk.

2. Finom szitán átpasszírozzuk.

Őszibarack-charlotte melba szósszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1294 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Őszibarack-charlotte melba szósszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
vegetáriánus ételek