Őszibarackos baklava

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Őszibarackos baklava
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 lap réteslap
8 és fél dkg mandulaforgács
6 dkg olvasztott vaj
másfél teáskanál őrölt fahéj
10 dkg barna cukor
1 ¾ dl narancslé
A meghintéshez:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A réteslapokat 8-8 négyzetre vágjuk. Nyolc muffinsütőt kibélelünk 3-3 réteg réteslappal, az egyes rétegeket megkenjük olvasztott vajjal, hogy összeragadjanak; a lapok fedjék át egymást.

2. Kis tálban összekeverjük a mandulát, a fahéjat és a cukor felét. Megszórjuk vele a formában lévő tésztát, aztán 3 rétegben rátesszük a maradék, vajjal átkent réteslapot, majd 10-15 percig sütjük.

3. Közben a cukor másik felét feloldjuk a szűrt narancslében, felforraljuk, kis lángra tesszük, így főzzük. A barackokat félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük, beletesszük a szirupba, és óvatosan megkeverjük, hogy a szirup bevonja a gyümölcsöt.

4. Kis lángon főzzük 2-3 percig, majd szűrőkanállal kiemeljük a gyümölcsöt. A barackot elrendezzük a tésztán, meghintjük porcukorral, besűrített tejszínnel vagy fagylalttal tálaljuk.

Az őszibarackot meg is lehet hámozni. Az őszibarack hámozása: 1. A barack tetejét éles késsel kereszt alakban megkarcoljuk. Tűzálló tálba tesszük a barackot, leöntjük forró vízzel, és 2 percig állni hagyjuk. 2. Kivesszük a forró vízből, hideg vízbe mártjuk, hogy gyorsan lehűljön. A keresztnél kezdve lehúzzuk a héját.
Friss helyett konzervbarack is megteszi.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Őszibarackos baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 987 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Őszibarackos baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
szótár