Vaníliás égetett krém
Créme brulée



Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. Négy 1,8 dl-es tűzálló sütőformát kikenünk olvasztott vajjal. A tejszínt és a tejet a vaníliával kis lángon majdnem felforraljuk. Levesszük a tűzről; kihűtjük. Kivesszük a vaníliarudat, félbevágjuk. Az egyik fél rúd belsejét kikaparjuk (a másikat leszárítva eltesszük későbbi felhasználásra), a magokat a tejes keverékbe tesszük.
2. Egy tálban felverjük az egész tojásokat meg a tojássárgákat a porcukorral, és apránként a vaníliás tejbe keverjük. A krémet az előkészített sütőformákba töltjük. A formákat tepsibe állítjuk, amelyet a formák magasságának feléig megtöltünk forró vízzel. A tepsire lazán alufóliát terítünk, hogy befedje a formákat.
3. Körülbelül 45 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul, és a beleszúrt kést tisztán húzzuk ki belőle. A formákat kivesszük a vízfürdőből, és hagyjuk kihűlni. Több órára vagy egész éjszakára behűtjük.
4. Magas hőfokra előmelegítjük a grillt. A formákban lévő krém tetejét meghintjük a barna cukor és fahéj keverékével. A krémet a grillsütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje sötétbarna lesz. Kivesszük a grillből, tálalás előtt 5 percre behűtjük.