Vaníliás égetett krém

Créme brulée

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Vaníliás égetett krém
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl tejszín
2 és fél dl tej
2 db tojás
½ teáskanál őrölt fahéj
6 dkg porcukor
6 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. Négy 1,8 dl-es tűzálló sütőformát kikenünk olvasztott vajjal. A tejszínt és a tejet a vaníliával kis lángon majdnem felforraljuk. Levesszük a tűzről; kihűtjük. Kivesszük a vaníliarudat, félbevágjuk. Az egyik fél rúd belsejét kikaparjuk (a másikat leszárítva eltesszük későbbi felhasználásra), a magokat a tejes keverékbe tesszük.

2. Egy tálban felverjük az egész tojásokat meg a tojássárgákat a porcukorral, és apránként a vaníliás tejbe keverjük. A krémet az előkészített sütőformákba töltjük. A formákat tepsibe állítjuk, amelyet a formák magasságának feléig megtöltünk forró vízzel. A tepsire lazán alufóliát terítünk, hogy befedje a formákat.

3. Körülbelül 45 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul, és a beleszúrt kést tisztán húzzuk ki belőle. A formákat kivesszük a vízfürdőből, és hagyjuk kihűlni. Több órára vagy egész éjszakára behűtjük.

4. Magas hőfokra előmelegítjük a grillt. A formákban lévő krém tetejét meghintjük a barna cukor és fahéj keverékével. A krémet a grillsütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje sötétbarna lesz. Kivesszük a grillből, tálalás előtt 5 percre behűtjük.

A formák aljára tehetünk egy-egy kanál áfonyát, mielőtt a krémet megsütjük. Friss bogyós gyümölcsökkel is nagyon finom.
A tökéletes creme brulée (szó szerint "égetett krém" franciául) tetején ropogós karamellréteg van, alatta bújuk meg a krém. Úgy kapjuk a legropogósabb karamellt, ha gázlángos grillt használunk: ez ad olyan hirtelen magas hőmérsékletet, amely karamellizálja a cukrot. Bármilyen furán hangzik, a hivatásos szakácsok kisméretű forrasztópisztolyt használnak.
Vaníliás égetett krém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1198 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Vaníliás égetett krém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
facebook