Petrezselymes besamelmártás



Elkészítés:
A kész besamelmártáshoz aprított friss petrezselymet adunk, jól összekeverjük.
A besamel ízesíthető más zöldfűszerekkel, például metélőhagymával, kaporral vagy tárkonnyal, esetleg kedvenc zöldfűszereink keverékével.
Klasszikus fehérmártás

1. Kis lábosba tesszük a tejet, a hagymát, a babérlevelet és a borsot. Felforraljuk; levesszük a tűzről, 10 percre félretesszük hűlni. A tejet leszűrjük, az ízesítőket kidobjuk.
2. Egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, és közepes lángon 1 percig kevergetjük, vagy amíg aranyszínű lesz. Levesszük a tűzről, nagyon lassan hozzáadjuk a tejet, közben állandóan keverjük, ügyelünk, hogy teljesen sima legyen. Amikor az összes tejet beleöntöttük, visszatesszük a tűzre, és közepes lángon addig kevergetjük, amíg felforr, és besűrűsödik.
3. Még egy percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Sózzuk, borsozzuk.