Olívás-mandulás pálmalevél

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Olívás-mandulás pálmalevél
Adag: 6 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 dkg kimagozott, összevágott olívabogyó
1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta
2 kiskanál mustár
½ kiskanál őrölt bors
1 késhegynyi
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál friss, összevágott bazsalikom
3 dkg reszelt parmezán sajt
½ dl víz
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra (gáz: 6) bemelegítjük. Két nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Az olívabogyót a mandulával, a sajttal, a bazsalikommal, az olajjal, a mustárral turmixgépbe töltjük (1. kép), megsózzuk, megborsozzuk. Simára turmixoljuk.

2. A fagyasztott tésztát felolvasztjuk, félbevágjuk, majd külön-külön hosszú téglalappá nyújtjuk. Mindkettőt a mandulás krémmel megkenjük, majd a tésztát kétoldalt, a széle felől ráhajtjuk (2. kép).

3. A kezünkben lévő megtöltött lapot ismét a közepe felé hajtjuk (3. kép), hogy a hajtásnál összeérjen.

4. A két tekercset éles késsel 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, V alakban összehajtjuk (4. kép), majd a tepsibe az oldalukra fektetjük. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen vagy langyosan kínáljuk.

Olívás-mandulás pálmalevél Olívás-mandulás pálmalevél Olívás-mandulás pálmalevél Olívás-mandulás pálmalevél
6 órával tálalás előtt teljesen megsüthetjük, jól záródó edényben tároljuk. Kínálás előtt mérsékelten meleg sütőben felmelegíthetjük.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Olívás-mandulás pálmalevél
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1605 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Finom falatkák Finom falatkák
(Vince Kiadó, 1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező vendégeket. A kötet szemgyönyörködtető fotói arra buzdítanak, hogy kedvet kapjunk a hagyományos repertoár felújítására. E... bővebben...
Olívás-mandulás pálmalevél
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Finom falatkák Finom falatkák
(Vince Kiadó, 1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező vendégeket. A kötet szemgyönyörködtető fotói arra buzdítanak, hogy kedvet kapjunk a hagyományos repertoár felújítására. E... bővebben...
tippek, fortélyok