Mini samosa raita-dippel

Adag: 10 főre (40 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csomag rétestészta
1 db főtt, összevágott burgonya
1 szál tisztított, reszelt sárgarépa
1 kisebb összevágott zöldpaprika
1 gerezd tört fokhagyma
1 kisebb fej összevágott vöröshagyma
1 késhegynyi garam masala
vagy
1 kiskanál currypor
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A raita-diphez:
1 evőkanál friss, összevágott mentalevél
½ db uborka
2 dl joghurt
1 késhegynyi őrölt kurkuma
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A fokhagymát 1 percig az olajban pároljuk, a paprikát beleforgatjuk, majd a borsót, répát és curryport hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk.

2. A réteslapot hosszú téglalapokra vágjuk, a hosszanti szélére egyforma közökben 1-1 kiskanál tölteléket halmozunk, és a tésztát ráhajtva átlósan darabokra vágjuk, hogy háromszögletű táskákat kapjunk. A szélüket összenyomkodjuk. Forró olajba rakva mindkét felüket szép pirosra sütjük. Papírtörlőre fektetve leitatjuk, és forrón, valamilyen dippel kínáljuk.

3. A raita-diphez az uborkát meghámozzuk, kimagozzuk, és a húsát összevagdalva a joghurttal meg a kurkumával összekeverjük. Behűtjük, és a mentát tálalás előtt keverjük bele.

A raita-dipet jó előre kikeverhetjük, folpackkal letakarva a hűtőszekrényben tároljuk.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Mini samosa raita-dippel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2092 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Finom falatkák Finom falatkák
(Vince Kiadó, 1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező vendégeket. A kötet szemgyönyörködtető fotói arra buzdítanak, hogy kedvet kapjunk a hagyományos repertoár felújítására. E... bővebben...
Mini samosa raita-dippel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Finom falatkák Finom falatkák
(Vince Kiadó, 1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező vendégeket. A kötet szemgyönyörködtető fotói arra buzdítanak, hogy kedvet kapjunk a hagyományos repertoár felújítására. E... bővebben...
recept beküldése