Tésztában sült pulykatál



Elkészítés:
1. A megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük.
2. Közben a vajat serpenyőben megolvasztjuk. Beletesszük a kockára vágott húst és 5 perc alatt körös-körül megpirítjuk (1. kép).
3. Hozzáadjuk a karikára vágott hagymát és 2 percig együtt pirítjuk. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, a tejjel (2. kép) és összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, kis lángon 3-4 percig főzzük.
4. Hozzáadjuk a burgonyát (3. kép), a felaprított aszalt sárgabarackot, a diót, a felszeletelt szárzellert és az apróra vágott petrezselymet. A tölteléket kb. 1 liter űrtartalmú kerámiatálba öntjük.
5. A tésztából egy diónyit kicsippentünk, a maradékot lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy kb. 1,5 cm-rel legyen nagyobb a tálnál. A félretett darabot hosszú hengerré sodorjuk, majd nyújtófával ellapítjuk. A tál szélére ráfektetjük, majd rányomjuk a kissé megnedvesített tésztacsíkot. A tölteléket beborítjuk a nagy tésztalappal. A széleket a tésztacsíkkal jól összenyomjuk.
6. A tetejét tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, 200 °C-os sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).
2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).
3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb. 55 dkg tésztát kapunk.