Tésztában sült pulykatál

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tésztában sült pulykatál
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg pulykamell
22 dkg készen vásárolt omlós tészta
30 dkg burgonya
másfél dl tejszín
1 db tojás
2 szál szárzeller
½ csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1 fej lilahagyma
3 dkg dióbél
3 dkg liszt
3 dl tej
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük.

2. Közben a vajat serpenyőben megolvasztjuk. Beletesszük a kockára vágott húst és 5 perc alatt körös-körül megpirítjuk (1. kép).

3. Hozzáadjuk a karikára vágott hagymát és 2 percig együtt pirítjuk. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, a tejjel (2. kép) és összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, kis lángon 3-4 percig főzzük.

4. Hozzáadjuk a burgonyát (3. kép), a felaprított aszalt sárgabarackot, a diót, a felszeletelt szárzellert és az apróra vágott petrezselymet. A tölteléket kb. 1 liter űrtartalmú kerámiatálba öntjük.

5. A tésztából egy diónyit kicsippentünk, a maradékot lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy kb. 1,5 cm-rel legyen nagyobb a tálnál. A félretett darabot hosszú hengerré sodorjuk, majd nyújtófával ellapítjuk. A tál szélére ráfektetjük, majd rányomjuk a kissé megnedvesített tésztacsíkot. A tölteléket beborítjuk a nagy tésztalappal. A széleket a tésztacsíkkal jól összenyomjuk.

6. A tetejét tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, 200 °C-os sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tésztában sült pulykatál Tésztában sült pulykatál Tésztában sült pulykatál
Omlós tészták tetejét sütés előtt mindig felvert tojással kell megkenni.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Tésztában sült pulykatál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 804 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
Tésztában sült pulykatál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
recepttár