Sonkás pástétom



Elkészítés:
1. A megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük.
2. Közben a vajat serpenyőben megolvasztjuk. Beletesszük a cikkekre vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
3. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát és köröskörül megpirítjuk. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a feldarabolt ananászt, a mustárt és összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd a burgonyához adjuk.
4. A tésztához a lisztet a sóval és a fűszerekkel tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beledolgozzuk a vajat, a reszelt sajtot, a tojássárgáját és 1-2 evőkanál vízzel együtt sima tésztává gyúrjuk.
5. A tészta felét lisztezett deszkán körré nyújtjuk. Kibélelünk vele egy lapos tűzálló tálat. A túllógó széleket levágjuk.
6. Belehalmozzuk a tölteléket. A tészta szélét vízzel megkenjük.
7. A maradék tésztát is kinyújtjuk. Beborítjuk vele a tölteléket. A széleket jól összenyomjuk. A leeső darabokból különböző mintákat szúrunk ki és a tészta tetejére illesztjük. Felvert tojással megkenjük és előmelegített, 180 °C-os sütőben 40-45 percig sütjük.
![]() |
![]() |
![]() |