Almás-húsos pite

| , Sertéshúsos pite receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 75 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Almás-húsos pite
Adag: 1 lepényforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
1 teáskanál zselatin
3 dl víz
1 db tojás
17 dkg vaj
65 dkg liszt
ízlés szerint
A töltelékhez:
45 dkg sovány sertéscomb
90 dkg burgonya
2 db alma
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
6 dl húsleves
2 kis doboz paradicsompüré
2 dkg vaj
2 evőkanál olaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
ízlés szerint friss zsályalevél

Elkészítés:

1. A megtisztított, karikára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük. A vajat és olajat összeolvasztjuk. Beletesszük az apró kockára vágott húst és 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és további 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a zsályát, megfűszerezzük és felöntjük a levessel. Felforraljuk, majd fedő alatt megpároljuk. A felesleges szaftot leöntjük és félretesszük. A húsmasszát kihűtjük.

2. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk (1. kép). A vizet csipetnyi sóval megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat. A folyadékot a mélyedésbe öntjük, a hozzávalókat összedolgozzuk. Lisztezett deszkán sima tésztává gyúrjuk. Egynegyedét félretesszük, a maradékkal kibélelünk egy tortaformát vagy egy tűzálló tálat.

3. A megtisztított almát felszeleteljük. A tálba lerétegezzük a burgonya- és almaszeleteket meg a húsos keveréket (2. kép). A tészta peremét kevés vízzel megnedvesítjük. A félretett tésztát akkora körré nyújtjuk, amekkora a tál. Beborítjuk vele a tölteléket (3. kép). A tetejét megkenjük tojással. A tésztalap közepébe lyukat fúrunk. Előmelegített, 200 °C-os sütőben 30 percig sütjük. A hőmérsékletet 160 °C-ra csökkentjük és további kb. 45 percig sütjük. A félretett hússzaftot megmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. A lyukon keresztül a pitébe öntjük és kihűtjük.

Almás-húsos pite Almás-húsos pite Almás-húsos pite

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Almás-húsos pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2379 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
Almás-húsos pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
bevásárlólista