Calzone

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Calzone
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A kenéshez:
1 evőkanál olaj
igény szerint tej
A tésztához:
45 dkg liszt
1 evőkanál méz
1 késhegynyi őrölt kömény
A töltelékhez:
22 dkg burgonya
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál szárzeller
ízlés szerint bors
ízlés szerint
ízlés szerint friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. A lisztet tálban összekeverjük a szárított élesztővel és az őrölt köménnyel. Beleöntjük a levest (1. kép), a mézet és rugalmas tésztává gyúrjuk.

2. Deszkára téve kb. 8 percig, teljesen simára gyúrjuk. Enyhén kiolajozott tálba tesszük. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen kb. 160 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3. A megtisztított burgonyát kockára, a szárított paradicsomot csíkokra vágjuk, a szárzellert vékonyan felszeleteljük.

4. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott folthagymát. Hozzáadjuk az előkészített zöldségeket (2. kép), a paradicsompürét és a csíkokra vágott friss bazsalikomot. Sóval, borssal ízesítjük.

5. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 18 cm-es átmérőjű körökké nyújtjuk. A tölteléket elosztjuk a tésztakorongok egyik szélén.

6. A tölteléket meghintjük reszelt mozzarella sajttal. A tésztaszéleket tejjel megkenjük (3. kép). Az üres tésztarészt ráhajtjuk, a széleket szorosan összenyomjuk.

7. A tésztatáskákat a sütőlemezre fektetjük, tetejüket a maradék tejjel megkenjük. Előmelegített, 220'C-os sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a tészta szépen felemelkedik.

Calzone Calzone Calzone
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Calzone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2204 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
Calzone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
könyvek