Skót töltött tésztatáska



Elkészítés:
1. Kivajazunk egy sütőlemezt. A zöldségeket megtisztítjuk, a burgonyát és a sárgarépát kockára vágjuk, a pórét felkarikázzuk.
2. Az apró kockára vágott húst tálba tesszük. Hozzáadjuk a zöldségeket (1. kép), sóval, borssal ízesítjük.
3. Az omlós tésztát négy egyenlő részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 20 cm-es átmérőjű körökké nyújtjuk.
4. A tölteléket elosztjuk a tésztakorongok közepén (2. kép). Rámorzsolunk 1-1 kávéskanálnyi vajat.
5. A tésztaszéleket felvert tojással megkenjük. A tészta két oldalát megfogjuk (3. kép), a töltelék fölött összenyomjuk. A széleket szorosan összenyomjuk.
6. A tésztatáskákat a sütőlemezre fektetjük, tetejüket a maradék tojással megkenjük.
7. Előmelegített 200 °C-os sütőben 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160 °C-ra csökkentjük és további 30 percig sütjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.