Őszi burgonyapástétom

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Őszi burgonyapástétom
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg ella burgonya
10 dkg csiperkegomba
1 db tojás
8 dkg zsemlemorzsa
5 dkg szárított paradicsom
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
másfél dl zöldségleves
3 dkg vaj
½ csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A mártáshoz:
½ csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál méz
2 teáskanál paradicsompüré
másfél dl tejföl

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy kisebb, szögletes pástétomformát. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és burgonyanyomóval sima pürévé törjük. Félretesszük.

2. A megforrósított vaj felén üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. A mogyorót finomra vágjuk és összekeverjük a zsemlemorzsával.

3. A burgonyapürébe keverjük a mogyorót, a zsemlemorzsát, a tojást, a párolt hagymát és fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Végül belekeverjük a levest is (1. kép).

4. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt gombát.

5. A burgonyamassza felét a formába simítjuk. Ráhalmozzuk a gombát és a csíkokra vágott szárított paradicsomot (2. kép). Beborítjuk a burgonyamassza másik felével (3. kép), a tetejét elsimítjuk. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőbe toljuk. 180 fokon kb. 60 percet sütjük.

6. Közben a mártás hozzávalóit kis tálban összekeverjük. A burgonyapástétomot deszkára borítjuk és a mártással leöntve tálaljuk.

Őszi burgonyapástétom Őszi burgonyapástétom Őszi burgonyapástétom

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Őszi burgonyapástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1574 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
Őszi burgonyapástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
recepttár