Őszi burgonyapástétom



Elkészítés:
1. Kivajazunk egy kisebb, szögletes pástétomformát. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és burgonyanyomóval sima pürévé törjük. Félretesszük.
2. A megforrósított vaj felén üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. A mogyorót finomra vágjuk és összekeverjük a zsemlemorzsával.
3. A burgonyapürébe keverjük a mogyorót, a zsemlemorzsát, a tojást, a párolt hagymát és fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Végül belekeverjük a levest is (1. kép).
4. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt gombát.
5. A burgonyamassza felét a formába simítjuk. Ráhalmozzuk a gombát és a csíkokra vágott szárított paradicsomot (2. kép). Beborítjuk a burgonyamassza másik felével (3. kép), a tetejét elsimítjuk. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőbe toljuk. 180 fokon kb. 60 percet sütjük.
6. Közben a mártás hozzávalóit kis tálban összekeverjük. A burgonyapástétomot deszkára borítjuk és a mártással leöntve tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.