Tavaszi csirketál

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tavaszi csirketál
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db csirkemell
2 db csirkecomb
50 dkg újburgonya
2 szál zsenge sárgarépa
2 evőkanál olaj
12 dkg bébikukorica
1 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál liszt
másfél dl tejszín
6 dkg vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vajat és az olajat serpenyőben összeolvasztjuk. Beletesszük a húsdarabokat (1. kép) és nagy lángon 10 percig pirítjuk, közben gyakran megfordítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük és áttesszük egy tűzálló tálba.

2. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a felkarikázott pórét és a zúzott fokhagymát. Meghintjük a liszttel és további 1 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel és a borral.

3. Felforraljuk. A megtisztított sárgarépát és a bébikukoricát hosszában félbevágjuk, majd az alaposan lesikált újburgonyával és a bouquet garnival együtt a levesbe tesszük (2. kép). Sóval, borssal ízesítjük.

4. Az egészet átöntjük a tűzálló tálba. Lefedjük és előmelegített, 180 °C-os sütőbe toljuk.

5. 60 percet sütjük, majd a fedőt eltávolítjuk. A lébe belekeverjük a tejszínt (3. kép) és további 15 percre visszatoljuk a sütőbe. A fűszercsokrot kidobjuk. Rizzsel és párolt zöldségekkel, pl. brokkolival körítjük.

Tavaszi csirketál Tavaszi csirketál Tavaszi csirketál
Csirke helyett pulykahússal is készíthető. Mindig az idénynek megfelelő zöldséget használjunk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál friss majoránna
1 szál friss kakukkfű
2 szál friss petrezselyem

1. A zöldfűszereket megmossuk, leitatjuk.

2. A csokrot muszlinba vagy gézbe kötjük.

Olyan hosszú zsineggel hurkoljuk át, amellyel az ételbe majd belelógathatjuk, és ennél fogva a főzés végén kiemelhetjük.

Tavaszi csirketál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1538 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
Tavaszi csirketál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
pinterest