Halas satay

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Halas satay
Adag: 8 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg mélyhűtött tonhal
igény szerint olívaolaj
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors
A citromos-gyömbéres majonézhez:
2 kiskanál citromlé
1 kiskanál reszelt citromhéj
1 nagy tubus majonéz
½ dl joghurt
1 kiskanál gyömbérpor

Elkészítés:

1. A halat csak annyira olvasztjuk fel, hogy szeleteire bonthassuk. 12 hurkapálcikát kettétörünk, és hideg vízben 30 percig áztatunk, nehogy a sütés során majd lángra kapjon.

2. A grillt bemelegítjük. A halszeleteket 5 cm széles csíkokra vágjuk, hogy 24 darabunk legyen, és úgy húzzuk 1-1 hurkapálcikára, hogy többször is átszúrjuk. Megolajozott tálra fektetjük. Az olajat sóval, borssal fűszerezzük, és a halat megkenjük vele. A rostra fektetve mindkét oldalát 2-2 percig sütjük, és citromos-gyömbéres majonézzel tálaljuk.

3. A mártáshoz a majonézt a joghurttal, a citromhéjjal meg levével simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk.

A kis nyársakat 1 órával korábban előkészíthetjük, a hűtőszekrényben frissen eltarthatjuk.
A mártást már 6 órával korábban összekeverhetjük, és lefedve a frizsiderben tároljuk.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Halas satay
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1263 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Finom falatkák Finom falatkák
(Vince Kiadó, 1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező vendégeket. A kötet szemgyönyörködtető fotói arra buzdítanak, hogy kedvet kapjunk a hagyományos repertoár felújítására. E... bővebben...
Halas satay
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Finom falatkák Finom falatkák
(Vince Kiadó, 1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező vendégeket. A kötet szemgyönyörködtető fotói arra buzdítanak, hogy kedvet kapjunk a hagyományos repertoár felújítására. E... bővebben...
lexikon