Balti csirke

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Balti csirke
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg filézett csirke felsőcomb
1 rúd fahéj
1 evőkanál garam masala
2 és fél dl tejszín
1 evőkanál friss korianderlevél
2 gerezd zúzott fokhagyma
½ teáskanál kardamom
1 teáskanál szezámmag
1 teáskanál mák
½ teáskanál édesköménymag
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 és fél dl csirkehúsleves
2 evőkanál olaj
vagy
2 evőkanál tisztított vaj
vagy
2 evőkanál ghee

Elkészítés:

1. A csirkehúst 3 cm-es kockákra vágjuk. Egy balti serpenyőben vagy wokban felhevítjük a ghee-t; a fokhagymát, a fahéjrudat, a kardamomot és a garam masalát közepes tűzön 1 percig keverve sütjük.

2. Hozzáadjuk a szezámmagot, a mákot és az édesköménymagot, és további 30 másodpercig sütjük. A tüzet mérsékelve hozzáadjuk a vöröshagymát, és 10 percig pirítjuk, vagy míg a hagyma puha és aranybarna lesz.

3. Hozzáadunk 3 evőkanál balti masala krémet és a csirkét, és időnként megkeverve 5 percig főzzük.

4. Beleöntjük a levest, lefedjük, és lassú tűzön 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, és további 10 percig főzzük, időnként megkeverjük.

5. Belekeverjük a korianderleveleket, sózzuk, borsozzuk. Roti vagy naan kenyérrel tálaljuk.

A balti egyfajta curry, az északkelet-pakisztáni régióból származik, ami régebben Baltistan néven volt ismert.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Balti masala

Balti masala
4 evőkanál koriandermag
20 levél curry
11 teáskanál chilipor
1 teáskanál görögszéna
2.5 dl olaj
2.5 dl ecet
2 evőkanál római kömény
2 rúd tört fahéj
2 teáskanál édesköménymag
2 teáskanál fekete mustármag
2 teáskanál kardamom
6 szem szegfűszeg
4 teáskanál őrölt kurkuma
4 teáskanál fokhagymapor
2 teáskanál őrölt gyömbér

1. Egy kis serpenyőbe teszünk koriandermagot, rómaikömény magot, összetört fahéjrudat, édeskömény magot, feketemustár magot és kardamom magot, görögszénát, szegfűszeget, babérlevelet, currylevelet.

2. Közepes hőfokon keverve sütjük, míg a fűszerek illatozni kezdenek. Áttesszük egy mozsárba, hagyjuk kihűlni, majd porrá őröljük.

3. Hozzáadunk őrölt kurkumát és fokhagymaport, őrölt gyömbért, chiliport és ecetet.

4. Egy serpenyőben felhevítünk olajat, hozzáadjuk a krémet, és 5 percig keverve sütjük. Meleg sterilizált üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Naan

Naan
12.5 dkg joghurt
1 evőkanál olvasztott ghee vagy
1 evőkanál olvasztott vaj
2.5 dl tej
1 db tojás
1 teáskanál
0.5 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
50 dkg liszt

1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

2. Beletesszük a tojást, az olvasztott ghee-t vagy vajat, a joghurtot, és apránként hozzáadjuk a tejet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy nedves konyharuhával letakarva 120 percen át meleg helyen hagyjuk.

3. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) előmelegítjük. Egy jól belisztezett felületen 2-3 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk.

4. A tésztát 8 részre osztjuk, és mindegyiket 15 cm hosszú ovális lappá nyújtjuk. Vizes kenőtollal vízzel megkenjük, és vizes oldalával lefelé olajjal kikent sütőlemezekre tesszük. Olvasztott ghee-vel vagy vajjal megkenjük, és 8-10 percig sütjük, míg aranybarna lesz.

Balti csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2941 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Balti csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
szólj hozzá, értékelj