Balti csirke



Elkészítés:
1. A csirkehúst 3 cm-es kockákra vágjuk. Egy balti serpenyőben vagy wokban felhevítjük a ghee-t; a fokhagymát, a fahéjrudat, a kardamomot és a garam masalát közepes tűzön 1 percig keverve sütjük.
2. Hozzáadjuk a szezámmagot, a mákot és az édesköménymagot, és további 30 másodpercig sütjük. A tüzet mérsékelve hozzáadjuk a vöröshagymát, és 10 percig pirítjuk, vagy míg a hagyma puha és aranybarna lesz.
3. Hozzáadunk 3 evőkanál balti masala krémet és a csirkét, és időnként megkeverve 5 percig főzzük.
4. Beleöntjük a levest, lefedjük, és lassú tűzön 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, és további 10 percig főzzük, időnként megkeverjük.
5. Belekeverjük a korianderleveleket, sózzuk, borsozzuk. Roti vagy naan kenyérrel tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.
Balti masala

1. Egy kis serpenyőbe teszünk koriandermagot, rómaikömény magot, összetört fahéjrudat, édeskömény magot, feketemustár magot és kardamom magot, görögszénát, szegfűszeget, babérlevelet, currylevelet.
2. Közepes hőfokon keverve sütjük, míg a fűszerek illatozni kezdenek. Áttesszük egy mozsárba, hagyjuk kihűlni, majd porrá őröljük.
3. Hozzáadunk őrölt kurkumát és fokhagymaport, őrölt gyömbért, chiliport és ecetet.
4. Egy serpenyőben felhevítünk olajat, hozzáadjuk a krémet, és 5 percig keverve sütjük. Meleg sterilizált üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Naan

1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
2. Beletesszük a tojást, az olvasztott ghee-t vagy vajat, a joghurtot, és apránként hozzáadjuk a tejet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy nedves konyharuhával letakarva 120 percen át meleg helyen hagyjuk.
3. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) előmelegítjük. Egy jól belisztezett felületen 2-3 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk.
4. A tésztát 8 részre osztjuk, és mindegyiket 15 cm hosszú ovális lappá nyújtjuk. Vizes kenőtollal vízzel megkenjük, és vizes oldalával lefelé olajjal kikent sütőlemezekre tesszük. Olvasztott ghee-vel vagy vajjal megkenjük, és 8-10 percig sütjük, míg aranybarna lesz.