Lencsegombóc currymártásban

Lentil bhuja

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 szál karikára vágott sárgarépa
20 dkg tisztított zöldbab
2 és fél dl tejszín
37 dkg zöld lencse
2 és fél dl áttört paradicsompüré
9 dkg liszt
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 nagy burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A lencsére annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és egy éjszakán át áztatjuk.

2. A vöröshagymát és a burgonyát lereszeljük, a felesleges levet lecsepegtetjük. Egy tálban jól összekeverjük a lencsét, hagymát, burgonyát, római köményt, koriandert és kurkumát a liszttel. A keverékből száraz kézzel diónyi gombócokat formálunk, és fóliával kibélelt tálcára tesszük. Lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük.

3. Egy magas oldalú serpenyőben felhevítünk kb. 2 cm-nyi olajat; a lencsegombócokat kis adagokban magas hőfokon sütjük kb. 5 percig, míg aranybarnák lesznek. Papírtörlőn lecsepegtetjük.

4. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a 2 evőkanál olajat; beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, és közepes hőfokon kevergetve 1 percig pároljuk. Belekeverjük a paradicsompürét, a levest és a tejszínt. Felforraljuk, majd lassú tűzön, fedő nélkül 10 percig főzzük. Beletesszük a gombócokat, a zöldbabot és a répát, lefedjük, és lassú tűzön, időnként megkeverve 35 percig főzzük. Pitakenyérrel tálaljuk.

A lencsekeverékből száraz kézzel formálunk gombócokat. A gombócokat egy nappal előbb is elkészíthetjük, és légmentesen záródó tartóban, a hűtőben tároljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Lencsegombóc currymártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 929 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Lencsegombóc currymártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
van itthon