Pórés serpenyős



Elkészítés:
1. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük.
2. A pórét megtisztítjuk, vastagabb karikákra vágjuk és vajon, serpenyőben kb. 5 perc alatt puhára pároljuk (1. kép).
3. A pórét és a burgonyát áttesszük egy tűzálló tálba (2. kép). Sóval, borssal ízesítjük.
4. Tálkában összekeverjük a bort a levessel, az apróra vágott zöldfűszerekkel és a citromlével. A burgonyára öntjük (3. kép).
5. Előmelegített, 190 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
6. Ízlés szerint vékonyra vágott citromhéjjal és friss zöldfűszerekkel díszítjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.