Dauphine- burgonya
Elkészítési idő:
110 perc
Munkaidő: 20 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. Kivajazunk egy lapos tűzálló tálat.
2. Belefektetünk egy réteg meghámozott, karikára vágott burgonyát (1. kép). Sózzuk, borsozzuk. A hagymát karikára vágjuk, a sajtot lereszeljük.
3. A burgonyarétegre hagymakarikákat, zúzott fokhagymát és reszelt sajtot szórunk (2. kép).
4. A rétegzést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. Az utolsó réteg burgonya legyen. Reszelt sajttal megszórjuk.
5. Tejszínnel leöntjük (3. kép). Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 90 percet sütjük. Ha szükséges, a sütés első felében alufóliával befedjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Sok változata létezik ennek a klasszikus francia receptnek, de mindegyikben közül, hogy tejszínnel öntjük le. Fontos, hogy a sütés lapos formában történjen, különben középen nem puhul meg.
Ha főételként akarjuk fogyasztani egy rétegben füstölt sonkát is tegyünk bele és kínáljunk hozzá fejes salátát.