Mustáros tepsis burgonya



Elkészítés:
1. A sáfrányos szeklicét tálkába tesszük, felöntjük 5 kanál forró vízzel és 10 percig áztatjuk.
2. Az alaposan lesikált burgonyákat cikkekre vágjuk. A megtisztított lilahagymát ugyancsak cikkekre vágjuk. Mindkettőt tepsibe halmozzuk (1. kép).
3. Az olajat kikeverjük a levessel, a borral, az ecettel és a sáfrány áztatóvizével. Sóval, borssal, apróra vágott rozmaringgal ízesítjük. A lével meglocsoljuk a burgonyát (2. kép).
4. A tepsit alufóliával lefedjük. Előmelegített, 200 °C-os sütőben 30 percig sütjük.
5. A fóliát eltávolítjuk (3. kép), és további kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük. Azonnal tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.