Dolmada

Dolmadesz, Rizzsel töltött szőlőlevél

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Dolmada
Adag: 8-10 főre (35 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
16 és fél dkg gömbölyű szemű rizs
25 dkg konzerv szőlőlevél
4 evőkanál friss, darabolt kapor
6 szál apróra vágott újhagyma
2 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma
1 ¾ dl olívaolaj
1 evőkanál friss, finomra vágott menta
1 evőkanál citromlé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, 60 percre meleg vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. Egy kisebb, vastag aljú serpenyőben felhevítünk 1,2 dl olívaolajat. Beletesszük a vöröshagymát, és kis lángon 5 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, és letakarva állni hagyjuk 5 percig. Hozzáadjuk a rizst, az újhagymát, a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.

2. A szőlőleveleket az eres oldalukkal felfelé kiterítjük. Minden egyes levélre 3 teáskanálnyi rizses keveréket teszünk. A szőlőlevelet kétoldalt felhajtjuk, majd a csúcsa felé feltekerjük.

3. Egy vastag falú lábos alját kibéleljük szőlőlevelekkel. A dolmadákat két rétegben elrendezzük az, edényben, és meglocsoljuk a maradék olajjal. A dolmadák tetejét egy hőálló lapos tányérral lenyomjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd kis lángra tesszük, és 45 percig lassú tűzön főzzük. Levesszük a tányért, a dolmadákat lecsepegtetjük, és meglocsoljuk citromlével. Hidegen, melegen egyaránt finom.

Ha hozzájutunk, készíthetjük friss szőlőlevelekkel is. Zsenge, forró vízben rövid ideig blansírozott leveleket használjunk.
Dolmada
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2213 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Dolmada
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
google+