Zöldséges rétes



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra. Egy sütőlapot kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. A parajleveleket jól megmossuk, és gőzön vagy mikrohullámú sütőben félpuhára pároljuk. A felesleges nedvességet kinyomjuk a levelekből, és szétterítjük száradni.
2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, közepes lángon 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, a cukkinit és a padlizsánt; kevergetve még körülbelül 5 percig pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük hűlni.
3. Egy réteslapot megkenünk olvasztott vajjal, ráteszünk még egy lapot. Ismételjük, amíg a tészta elfogy. A tészta egyik hosszabb szélétől mintegy 5 cm-re szétterítjük a parajt, a kihűlt zöldségkeveréket, a bazsalikomot és a sajtot. A tészta két hosszabb szélét a töltelékre hajtjuk, a két végét begyűrjük, majd szorosan feltekerjük.
4. A rétest az egymásra hajtott szélekkel lefelé az előkészített sütőlemezre tesszük. Bekenjük a maradék olvasztott vajjal, meghintjük szezámmaggal. Forró sütőbe téve körülbelül 25 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.
Rétestészta
A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.
A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.
A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.