Zöldséges rétes

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges rétes
Adag: 1 tepsi (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db csíkokra vágott piros húsú paprika
1 db csíkokra vágott zöld húsú paprika
2 db karikára vágott cukkini
2 db karikára vágott padlizsán
6 db réteslap
12 levél mángold
vagy
12 levél paraj
2 evőkanál olívaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
4 dkg olvasztott vaj
2 dkg finomra vágott, friss bazsalikomlevél
6 dkg reszelt cheddar sajt
2 evőkanál szezámmag
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra. Egy sütőlapot kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. A parajleveleket jól megmossuk, és gőzön vagy mikrohullámú sütőben félpuhára pároljuk. A felesleges nedvességet kinyomjuk a levelekből, és szétterítjük száradni.

2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, közepes lángon 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, a cukkinit és a padlizsánt; kevergetve még körülbelül 5 percig pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük hűlni.

3. Egy réteslapot megkenünk olvasztott vajjal, ráteszünk még egy lapot. Ismételjük, amíg a tészta elfogy. A tészta egyik hosszabb szélétől mintegy 5 cm-re szétterítjük a parajt, a kihűlt zöldségkeveréket, a bazsalikomot és a sajtot. A tészta két hosszabb szélét a töltelékre hajtjuk, a két végét begyűrjük, majd szorosan feltekerjük.

4. A rétest az egymásra hajtott szélekkel lefelé az előkészített sütőlemezre tesszük. Bekenjük a maradék olvasztott vajjal, meghintjük szezámmaggal. Forró sütőbe téve körülbelül 25 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.

A legjobb frissen tálalni. Felszeletelve kínálhatjuk előételként, de salátával főfogásként is megállja a helyét.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Zöldséges rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1951 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Zöldséges rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
könyvek