Spárga citromos hollandi mártással
Elkészítési idő:
25 perc
Munkaidő: 20 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Adag: 6 főre
vagy
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
ízlés szerint forgácsolt pecorino sajt
vagy
ízlés szerint forgácsolt parmezán sajt
Elkészítés:
1. A spárga fás végét levágjuk. Forró vízbe tesszük, 1-2 percig lassú tűzön főzzük, amíg éppen hogy megpuhul; lecsepegtetjük.
2. Kis lábosban felolvasztjuk a vajat. A habját leszedjük. Lehűtjük. A vizet a tojássárgájával kis serpenyőben fél perc alatt világosra és krémesre keverjük. Nagyon kis láng fölött még 3 percig kevergetjük, amíg besűrűsödik.
3. Levesszük a tűzről; fokozatosan hozzáadjuk a hideg vajat, állandóan keverve (a savót az edény alján hagyjuk). Belekeverjük a gyümölcslevet, sózzuk, borsozzuk. A mártást a spárgára öntjük. Ízlés szerint sajtforgácsokkal tálalhatjuk.
Nem minden spárgát kell hámozni - a vékony szálúnál nemigen szükséges, nem is maradna belőle sok. A vastag szálú is finom lehet hámozatlanul, ha valóban friss, de ha ez kétséges, a szárát meghámozzuk. Ezt zöldséghámozóval végezzük; a fej alól indulva, a tő felé. Még könnyebb, ha a spárgát deszkán hámozzuk. A végeket letörjük vagy levágjuk, mert ez a rész többnyire fás.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.