Bazsalikomos paradicsomleves kagylótésztával



Elkészítés:
1. A paradicsom bőrét kereszt alakban bemetsszük. Tálba tesszük, forró vízzel leöntjük 2 percre; majd lecsepegtetjük, lehűtjük, és meghámozzuk. A húsát összetörjük. Egy vastag aljú fazékban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikát; kevergetve 10 percig pirítjuk, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Hozzáadjuk a paradicsomot, és még 10 percig pirítjuk.
2. Felöntjük az alaplével, beletesszük a sűrített paradicsomot és a cukrot, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, kis lángon 15 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a bazsalikomot. Lehűtjük. Kis adagokban simára turmixoljuk. Visszatesszük a fazékba, és lassan felmelegítjük.
3. A tésztát forró, sós vízben külön megfőzzük; amikor puha, jól lecsepegtetjük. A leveshez adjuk, az egészet átmelegítjük, és friss bazsalikomlevelekkel meghintve tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.