Sütőtökleves harissával

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sütőtökleves harissával
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
250 dkg sütőtök
igény szerint harissa
7 és fél dl zöldségalaplé
7 és fél dl tej
ízlés szerint kristálycukor
ízlés szerint fekete bors

Elkészítés:

1. A tök héját, magjait, rostjait eltávolítjuk, a húsát kockákra vágjuk. Nagy edényben 15-20 percig lassú tűzön, fedő nélkül főzzük a tejjel és az alaplével, amíg megpuhul. Hagyjuk kissé lehűlni.

2. Több adagban simára turmixoljuk. Cukorral és fekete borssal ízesítjük.

3. A harissát ki-ki ízlése szerint adagolja a leveséhez.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.

Harissa

Harissa
4-6 gerezd hámozott fokhagyma
25 dkg szárított piros chilipaprika vagy
25 dkg friss piros chilipaprika
1 evőkanál köménymag
1 evőkanál koriandermag
2 teáskanál római kömény
1 evőkanál szárított menta
1 teáskanál

1. Gumikesztyűben eltávolítjuk a félbevágott chilipaprika szárát és magját, a húsát forró vízben 5 percig puhítjuk (a szárított paprikát 30 percig).

2. Lecsepegtetjük, turmixgépbe tesszük.

3. Amíg a chili ázik, egy serpenyőben zsiradék nélkül, kevergetve 1-2 percig pirítjuk a köménymagot, a koriandert és a római köménymagot, amíg érezni kezdjük az illatukat.

4. A háromféle fűszert, a fokhagymát, a mentát és a sót is a turmixgépbe tesszük, és apránként hozzákeverjük az olívaolajat, amíg egyenletes, sűrű krémet kapunk.

Sütőtökleves harissával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1885 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Sütőtökleves harissával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
recept beküldése