Parajos lencseleves



Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, nagyobb edénybe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (meg fog duzzadni) (1. kép).
2. Felforraljuk, aztán lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük. Szűrőben lecsepegtetjük (2. kép), leszárítjuk, félretesszük. Egy másik edényben felforrósítjuk az olajat; beletesszük a vörös- és a fokhagymát, és közepes lángon aranysárgára pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a lencsét, a parajt, a köményt, a citromhéjat, az alaplevet és 5 dl vizet. Fedő nélkül, kis lángon 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a koriandert, és elkeverjük. Azonnal tálaljuk.
![]() |
![]() |
Zöldségalaplé

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.